avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Adresa poprire firma recuperare credite
Discuție deschisă în Executare silită

Adresa poprire firma recuperare credite

Buna ziua

Sunt o societate comerciala si am primit din partea unei societati de recuperare o adresa de poprire pentru un angajat care are o datorie catre o firma de telefonie. In adresa ei spun ca firma respectiva le-a cesionat drepturile si ma roaga pe mine sa demarez procedura de retinere din salariu a sumei datorate. Nu ar trebui sa existe o adresa de la instanta / executor judecatoresc? Eu nici nu stiu cine este aceasta firma si daca imi poate cere mie sa retin aceste sume.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:50, 20 Mai 2011
Treaba cu aplelarea la un executor judecatoresc e pasul doi. In prima instanta firma recuperatoare, care a cumparat dreptul litigios de la firma de telefonie, incearca sa recupereze datoria angajatului dumneavoastra pe cale amiabila. Dumneavoastra opriti din drepturile salariatului si virati in contul firmei recuperatoare.
nu aveti temei legal sa virati sumele la cererea lor.
Adresa trebuie sa vina de la un executor judecatoresc/bancar/IFN sau FISC.
despre e recuperare amiabila vorbim domnule neagu atunci cand cineva cere sa se retina anumite sume din salariu fara voia salariatului.
in calitate de angajator aveti obligatia sa platiti salariul angajatului dvs pentru munca prestata.
retinerile sunt o forma de executare silita fara niciun dubiu deci ele trebuiesc facute doar de organele de executare abilitate de lege cum a spus si godot: executorii judecatoresti, ai i.f.n., ai bancilor sau ai fiscului.
in cazul nostru datoria fiind catre o firma de telefonie mobila executorul ar trebui sa fie cel judecatoresc cred eu.
in alte conditii retinerile sunt ilegale.
Udri a scris:

Buna ziua

Sunt o societate comerciala si am primit din partea unei societati de recuperare o adresa de poprire pentru un angajat care are o datorie catre o firma de telefonie. In adresa ei spun ca firma respectiva le-a cesionat drepturile si ma roaga pe mine sa demarez procedura de retinere din salariu a sumei datorate. Nu ar trebui sa existe o adresa de la instanta / executor judecatoresc? Eu nici nu stiu cine este aceasta firma si daca imi poate cere mie sa retin aceste sume.

Multumesc

Daca nu exista o hotarare judecatoreasca prin care salariatul dvs. sa fie obligat la plata respectivei sume, inseamna ca nu exista "titlu executoriu" iar adresa de poprire este "nelegala".

Contractul de cesiune nu este titlu executoriu-in speta.

In plus, societatile de recuperari creante nu au preluat atributiile instantelor sau ale executorilor judecatoresti.

Nu exista temei legal pentru "poprirea pe cale amiabila"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare cesiune creanta- cesiunea drepturilor salariale Delia Popescu Delia Popescu Buna Ziua, As dori sa ma ajute cineva care cunoaste speta. In situatia in care anagajatul unei unitati nu este de acord sa i se retina pe statul de plata, ... (vezi toată discuția)
Institutia poate face retineri din salariu la solicitarea car? oanaportar oanaportar O salariata a institutiei noastre a incheiat un Contract de imprumut cu un CAR in care, la modalitatea de achitare a ratelor lunare, salariata a bifat ... (vezi toată discuția)
Obligatie la poprire? Alin Gheorghe Alin Gheorghe buna ziua! o intrebare va rog: daca un angajat de-al meu are datorii la o firma de recuperare datorii, firma unde lucreaza ( adica firma mea ) e obligata ... (vezi toată discuția)