buna ziua!
o intrebare va rog: daca un angajat de-al meu are datorii la o firma de recuperare datorii, firma unde lucreaza ( adica firma mea ) e obligata sa-i puna poprire pe salar angajatului daca i se cere de catre firma de recuperare? daca da, si acest lucru nu se intampla, eu ca firma ce fel de riscui imi asum?
multumesc
Nu puteti face retineri din salariu decit in baza unui titlu executoriu (hotarire judecatoreasca) invesitat cu formula executorie si pusa in execitare de executorul judecatoresc.
Veti avea calitatea de tert poprit si deci obligatia retinerii a maxim 1/3 din salariul angajatului pentru o poprire, respectiv maxim 1/2 pentru mai multe, numai in cazul in care veti primi o adresa de infiintare a popririi in acest sens, de la un executor judecatoresc, bancar, sau fiscal (finante, AVAS), insotita de un titlu executoriu, cum ar fi o sentinta judecatoreasca (unele pot sa fie neinvestite cu formula executorie, fiind executorii de drept, cum este cazul cu sentintele de pensie alimentara), un contract bancar de credit, fidejusiune etc. (intotdeauna neinvestite cu formula executorie), un bilet la ordin, fila CEC investita cu formula executorie, sau pur si simplu titluri executorii intocmite de finante.
La adresa firmei de recuperari puteti sa nici nu raspundeti, comit o ilegalitate flagranta arongandu-si atributii de executor, angajatul dvs. ar trebui chiar sa le faca plangere penala.