Buna ziua
Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns : in cazul in care intr-un proces de succesiune partile nu se inteleg asupra valorii mostenirii; se cere o expertiza de catre una din parti (expertiza platita de doar de accea parte ); dupa pronuntare verdict , in cazul in care celelalte parti nu sunt de acord cu expertiza au dreptul de a o contesta ? - chiar daca nu au contribuit la plata primei expertize ??
Astept un raspuns
Da. Au dreptul de a o contesta, a face obiectiuni. Instanta poate sau nu sa dispuna: expertul sa raspunda la obiectiunile formulate sau sa aprobe o alta expertiza daca cel ce face obiectiunile solicita in termen acest lucru ( asa-zisa contraexpertiza). In final judecatorul hotaraste care din cele doua expertize ii este de folos in administrea hotaririi. Nu are nici-o legatura cu calitatea de platitor sau nu a expertizei.
Din ceea ce imi spui, se pare ca am primit o informatie gresita de la avocata mea, care ma pus sa particip cu bani la expertiza ceruta de celelalta parte, cu pretextul ca daca nu platesc , nu o sa o pot contesta rezultatul ; in cazul in care expertiza nu o sa ne convina
din pacate ceea ce v-a sfatuit avocata dvs. nu exista.poate ar fi cazul sa consultati pe altcineva.au dreptul sa conteste expertiza ambele parti chiar daca au platit sau nu onorariul de expert.
Onorariul pentru expert , se achita in functie de dispozitiile luate de instanta de , partea care a solicitat-o sau in comun de catre partile din proces.
Daca instanta a dispusa ca numai partea care solicita aceasta proba sa plateasca onorariul , nu va incumba si dvs aceasta obligatie.
Cele aratate de avocatul dvs nu sunt reale si nu au nicio baza procedurala.
Partile din procesu pot solicita suplimentarea raportului de expertiza , pot formula obiectiuni la acesta sau pot solicita efectuarea unei noi expertize.
Parerea mea , rezultand din cele relatate de dvs , este sa schimbati avocatul.