Problema: acum 10 ani am scris pe o hartie ca vand lui x o suprafata de teren. Am primit o suma de bani, documentul a fost semnat de noi si de un martor. Intrebare: Are valoare acea hartie, daca nu a fost autentificata la notar sau la primarie, practic nu exista nici o stampila pe ea ?
Da, acea hartie are EXACT valoarea pe care i-ati dat-o dvs. si partea cealalta cand ati semnat: promisiune de vanzare cumparare, sub semantura privata.
Adicatelea un contract intre dvs. si X, prin care dvs. v-ati obligat sa faceti ceva contra unui pret / avans / arvuna.
Actul este perfect valabil fara stampila ! (ce sa caute stampila ... primariei intre dvs. si cel ce v-a dat banii?)
Înstrăinarea terenurilor trebuie făcută prin act autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
Puteţi să-i "daţi valoare" celei "chitanţe de mână" printr-o acţiune în constatarea vânzării, prin instanţă, sau încheind acum contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică, aşa cum trebuia să faceţi încă de-acum 10 ani.
Buna ziua.
Ma aflu si eu in situatia celui de mai sus. Care este procedura de a "da valoare" unei chitante de mana, sau mai bine zis care sunt pasii de urmat in cazul unei actiuni de constatare a vanzarii, sau o constatare a dreptului de proprietate?
Va multumesc anticipat
Mă rog... în practică, nu mai e chiar aşa de simplu, pentru că toată această treabă se face printr-un proces - dumneavoastră împotriva celuilalt (sau invers).
Procesul poate fi demarat de cel care are interes: cumpărătorul (pentru opozabilitatea faţă de terţi, sau pentru a putea să valorifice bunul - să-l vândă, de exemplu... sau să-l ipotecheze), sau vânzătorul (ca să nu mai plătească degeaba la impozite şi taxe).