avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

Problema: acum 10 ani am scris pe o hartie ca vand lui x o suprafata de teren. Am primit o suma de bani, documentul a fost semnat de noi si de un martor. Intrebare: Are valoare acea hartie, daca nu a fost autentificata la notar sau la primarie, practic nu exista nici o stampila pe ea ?
Da, acea hartie are EXACT valoarea pe care i-ati dat-o dvs. si partea cealalta cand ati semnat: promisiune de vanzare cumparare, sub semantura privata.
Adicatelea un contract intre dvs. si X, prin care dvs. v-ati obligat sa faceti ceva contra unui pret / avans / arvuna.

Actul este perfect valabil fara stampila ! (ce sa caute stampila ... primariei intre dvs. si cel ce v-a dat banii?)
Bună ziua,

Înstrăinarea terenurilor trebuie făcută prin act autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.

Puteţi să-i "daţi valoare" celei "chitanţe de mână" printr-o acţiune în constatarea vânzării, prin instanţă, sau încheind acum contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică, aşa cum trebuia să faceţi încă de-acum 10 ani.
Buna ziua.
Ma aflu si eu in situatia celui de mai sus. Care este procedura de a "da valoare" unei chitante de mana, sau mai bine zis care sunt pasii de urmat in cazul unei actiuni de constatare a vanzarii, sau o constatare a dreptului de proprietate?
Va multumesc anticipat
Simplu: îl daţi în judecată pe celălalt :)

Mă rog... în practică, nu mai e chiar aşa de simplu, pentru că toată această treabă se face printr-un proces - dumneavoastră împotriva celuilalt (sau invers).

Procesul poate fi demarat de cel care are interes: cumpărătorul (pentru opozabilitatea faţă de terţi, sau pentru a putea să valorifice bunul - să-l vândă, de exemplu... sau să-l ipotecheze), sau vânzătorul (ca să nu mai plătească degeaba la impozite şi taxe).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare teren extravilan ionuth13 ionuth13 Bună ziua, Un contract de vânzare-cumărare încheiat între două persoane plus un martor este un contract legal? Pentru ca acest contract de ... (vezi toată discuția)
Dobandire teren prin chitanta de mana Bargeo11! Bargeo11! Buna ziua,in 1990 bunicul meu a achizitionat un teren cu chitanta de mana facuta la primarie(dar fra nr de inreg) cu doi martori,intre timp sa eliberat titlu ... (vezi toată discuția)
E valabila o chitanta de mana? ssjgojita ssjgojita Buna ziua! Ma numesc Nicolae B si sunt din Calarasi. Doresc sa cumpar un imobil, am discutat cu proprietarul, ne-am inteles ca plata sa fie facuta in doua ... (vezi toată discuția)