avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS 6.5% din vanzare imobil?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS 6.5% din vanzare imobil?

Mama mea apare in evidentele casei de sanatate ca decedata!?!
Mama e pensionara in varsta de 80 ani si i se opresc din pensie bani pentru CAS.
Medicul de familie urmeaza sa-i impute banii pentru consultatii, analize, etc fiindca CANSB a refuzat platile catre cabinet pe acest an si poate si pe alti ani nu se stie sigur.
Mama trebuie acum sa dovedeasca CANSB ca traieste si i s-a cerut sa aduca adeverinta pe venituri de la ANAF sector1.
In anul 2008 mama a vandut o locuinta la tara pentru care notarul i-a calculat si virat impozit de 16%.
Ea a vandut o singura locuinta doar in 2008 ( la 3 ani dupa decesul sotului), nu e dezvoltator imobiliar si nici nu traieste din vanzarea de locuinte.
LA CASMB a fost anuntata sa aduca contractul de vanzare-cumparare al casei ca sa i se calculeze si sa plateasca 6,5% CAS si penalitati incepand cu 2008.Fara sa i se spuna ce temei legal are cererea lor, fara sa se emita vreun document scris.
Mama beneficiaza si de prevederile legiispeciale 189/2000 fiind deportata din Cadrilater- Bulgaria.
Va rog sa-mi spuneti daca e legal si ce trebuie facut.
Am citit legea 95/2006 si este foarte ambigua. Se poate interpreta ca trebuie sa plateasca fiind venit! Sunt curioasa daca a platit cineva asa ceva.
Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: mirunaa , utilizator 15:00, 8 Ianuarie 2012
La vanzarea unui imobil, proprietarul achita impozit pe venitul din transferul proprietatii imobiliare, in cuantum de 2% sau 3% din pret (in nici un caz 16%!!), platibil o singura data la incheierea tranzactiei, plata care se dovedeste cu chitanta aferenta. Atat, nu se datoreaza nici o alta taxa.
Scuze, intr-adevar impozitul retinut de notariat nu era de 16% ( am scris din obisnuinta).
Va rog sa-mi precizati de ce mi se cere sa platesc CASS la asigurari de sanatate retroactiv pentru venitul realizat din vanzarea imobilului din 2008?
Ce s-a intamplat pana la urma cu cas-ul din vanzarea apartamentului ? Au socotit ca este venit vanzarea apartamentului ?
intrucat persoana in cauza este pensionara, este scutita de la plata contributiei de sanatate calculata asupra venitului obtinut din transferul proprietatilor imobiliare.
Eu sunt coasigurat (platesc cass 5.5% la salariul minim ca asociat la o firma) si nu am contract de munca.Daca vreau sa vand un imobil inseamna ca trebuie sa platesc cass la venitul din transferul proprietatii ? In ce conditii se plateste cass la venitul din vanzarea unei proprietati ?

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Contributia la cas din vanzarea unui apartament danielagrig danielagrig mama mea pensionara fiind a vandut apartamentul proprietate personala in data de 13 06.2008 si cu stupoare a aflat deabea in 2011 ca are de platit la casa de ... (vezi toată discuția)