avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aplicarea art. 169 din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aplicarea art. 169 din Codul Muncii

Art. 169
(1)Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii. - ce se intelege prin acest transfer? Opinie: divizare, mutare in alta localitate s.a asemenea
(2)Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
este necesar un contract de cesiune contract individual de muncă încheiat intre fostul angajator şi noul angajator, nefiind suficientă o decizie de transfer.
(3)Transferul întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.alin. a stat la baza opiniei exprimate la al. 1.

Va rog sa-mi comunicati punctele dvs. de vedere. Nu am un curs de dreptul muncii la indemana si exista o polemica in privinta intelesului acestui art.
Speta: Primaria X isi reorganizeaza activitatea si desfiinteaza un serviciu - gospodarire spatii verzi. RA Y
este infiintata in temeiul Legii 15 de CL X si urmeaza sa desfasoare, pe langa activitatea deja existenta, o activitate noua prin care sa asigure intretinere spatii verzi. In conditiile de mai sus, se doreste ca ww angajati ai Primariei X in serviciul desfiintat sa fie "transferati" in temeiul art. 169 la RA.
Fata de cele de mai sus, opinez ca art. 169 nu e aplicabil in speta
.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 27 Iulie 2009
mv_alina a scris:
ce se intelege prin acest transfer? Opinie: divizare, mutare in alta localitate s.a asemenea

Art. 169 a transpus Directiva 2001/23, deci putem cauta acolo interpretarea termenului de transfer. "Curtea de Justiţie a Comunitãţilor Europene a arãtat cã dispoziţiile Directivei Consiliului Uniunii Europene 2001/23 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la menţinerea drepturilor lucrãtorilor în caz de transfer al întreprinderilor, stabilimentelor sau pãrţi ale întreprinderilor sau stabilimentelor (iniţial Directiva 77/187/CEE din 14 februarie 1977) nu condiţioneazã mãsurile de ocrotire a salariaţilor de existenţa unui transfer al dreptului de proprietate. Prin urmare, directiva urmeazã a se aplica în toate cazurile în care are loc o schimbare în ceea ce priveşte persoana care exploateazã întreprinderea şi care dobândeşte astfel obligaţiile angajatorului legate de relaţia cu salariaţii, indiferent dacã schimbarea/cesiunea presupune sau nu transferul dreptului de proprietate. În baza acestui raţionament, Curtea de Justiţie a arãtat cã directiva va fi incidentã şi în ipoteza unui contract de închiriere; tot astfel vom avea transfer, şi deci protecţie corespunzãtoare a salariaţilor, şi în cazul încetãrii unui contract de închiriere, cu consecinţa revenirii la proprietar a exploatãrii întreprinderii". (Ovidiu Ţinca, Observaţii critice la Legea nr. 67/2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unitãţii sau al unor pãrţi ale acestora, în Dreptul nr. 2/2007, p. 64-65)

este necesar un contract de cesiune contract individual de muncă încheiat intre fostul angajator şi noul angajator, nefiind suficientă o decizie de transfer.

Nu e nevoie de vreun act separat, de altfel nici nu exista cesiunea contractului de munca. Cesiunea din alineatul acesta se refera la raporturile dintre angajatori, iar nu ale acestora cu angajatii.

"Transferul trebuie înregistrat în actele salariatului, modificarea contractului individual de muncă operând cu privire la angajator, şi eventual cu privire la locul muncii. Temeiul juridic al operării în actele salariatului este dat de art. 169 din Codul muncii". (Magda Volonciu, Transferul colectiv (integral), în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2004, p. 45)

Va rog sa-mi comunicati punctele dvs. de vedere. Nu am un curs de dreptul muncii la indemana si exista o polemica in privinta intelesului acestui art.

La primul alineat se interpreteaza chiar mai larg decat ati spus dvs, iar la al doilea nu ati interpretat corect.

Speta: Primaria X isi reorganizeaza activitatea si desfiinteaza un serviciu - gospodarire spatii verzi. RA Y este infiintata in temeiul Legii 15 de CL X si urmeaza sa desfasoare, pe langa activitatea deja existenta, o activitate noua prin care sa asigure intretinere spatii verzi. In conditiile de mai sus, se doreste ca ww angajati ai Primariei X in serviciul desfiintat sa fie "transferati" in temeiul art. 169 la RA.
Fata de cele de mai sus, opinez ca art. 169 nu e aplicabil in speta.

Sunt de acord ca nu se aplica, pentru ca nu exista continuitate intre obligatiile primului angajator si cele ale celui de-al doilea. Raporturile de munca ale angajatilor inceteaza ca urmare a desfiintarii posturilor, fara a opera vreun transfer.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator
Multumesc pentru raspunsul mai mult decat complet si documentat.
Pentru ca sunteti unul dintre administratori, va felicit pentru activitate.
Sunteti de un real ajutor si v-ati atins scopul. Baftă.=D>
Multumesc! :)
Buna ziua! Nu stiu daca aici este locul potrivit pentru a primii un raspuns la problema mea, dar sper sa ma puteti ajuta! Ma numesc Gabriela si sunt din Ploiesti.Eu lucrez la o casa de brokera(am s-o numesc X) si aceasta are sediul mama intr-un alt oras. Aici in Ploiesti are o agentie,care va fi desfiintata in 2 luni maxim.Cel ca m-a angajat mi-a spus acum 2 saptamani , sa-mi caut in alta parte de munca , pentru ca inchide agentiile. Eu nu mi-am gasit inca in alta parte...dar vroiam sa stiu care sunt drepturile mele...Cum procedez pt a beneficiea de somaj pana imi gasesc alt loc de munca?Care sunt drepturile mele in acest caz si care sunt obligatiile celui ce detine aceasta agentie ? Cum sa procedez pentru a nu ramane de fara munca si fara bani?
stiti mai bine daca se inchide sau nu, vazand activitatea de acolo.
ori incetare cu acordul partilor ori demisie si aveti dreptul la preaviz conform legii.

Alte discuții în legătură

In momentul absorbirii unei firme, angajatii firmei cumparate sunt protejati in vre-un fel? lucian1993 lucian1993 Compania la care lucrez a fost achizitionata si e in procesul de a fi absorbita de o alta companie. Cei din compania cumparatoare au achizitionat cota noastra ... (vezi toată discuția)
Somaj dana canaziru dana canaziru cum se procedeaza pt somaj? ce documente sunt necesare? multumesc (vezi toată discuția)