avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

off time
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
gabiv2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaibc , utilizator 14:10, 18 Mai 2009
1. Ceva nu se leaga in explicatiile dvs. Ar fi mai bine sa prezentati situatia de fapt si nu parerile proprii pentru ca nu mai inteleg aproape nimic (vrea sa spun ca mesajul este prea lung in comparatie cu cantitatea de informatii pe care le dati).
2. Pentru salariatii care au incetat CIM prin acordul partilor (art.55b din Codul muncii) unitatea nu era obligata, prin lege, sa le dea salarii compensatorii. Dar o fi ceva ce se reghaseste in CCM la nivel de unitate, desi ma indoiesc de asa ceva.
3. In care contract de munca ziceti ca aveti prevazute plati compensatorii la incetarea CIM din motive care nu tin de persoana salariatului?
4. Aveti CCMUNN unde se spune:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
5. Dupa ce cititi raspunsul, daca aveti nelamuriri, reveniti.
In primul rand trebuie avut in vedere ca codul muncii nu mai reglementeaza transferurile. Deci trebuie sa inceteze contractul individual de munca cu actualul angajator, prin una din modalitatile prevazute de codul muncii: demisie, acordul partilor sau concediere.
Ceea ce pot sa va zic eu este sa nu acceptati sa va dati demisia sau sa fie acordul partilor. In acest caz , angajatorul trebuie sa va inceteze contractele de munca in baza art 65 din codul muncii, adica concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului (mai corect zis restructurarea sau desfiintarea posturilor) si urmarea acestui fapt este plata salariilor compensatorii reglementate de contractul colectiv de munca la nivel de unitate .
update:
1.deoarece codul muncii nu mai reglementeaza transferurile, angajatorul vrea sa uziteze legea 67/2006 care o mentionam si in primul post (ce reglementeaza transferurile)

2. (3) este vorba de o companie privata iar CCM-ul prevede salarii compensatorii in functie de vechimea in unitate;

.
1. Legea 67/2006 vine sa detalieze prevederile art.169-170 din Codul muncii privind protectia salariatilor in cazul transferului unitatii.
2. Cesionarul preia de la cedent toate drepturile si obligatiile care decurg din raporturile de munca la data transferului. Deci raman valabile contractele individuale de munca, contractul colectiv de munca, regulamentul intern cu toate clauzele din ele. Adica nu se schimba decat patronul. Raman la locul lor salariatii cu aceleasi drepturi si obligatii.
3. Am vazut ca la unele ITM se practica, in asemenea cazuri, incetarea CIM cu art.169 din Codul muncii.
4. Daca CIM ale dvs. vor fi preluate de noul angajator (cesionar) in conditiile art.169 din Codul muncii, aceasta nu este o concediere si deci nu beneficiati de plati compensatorii.
Si totusi daca citim art 1 din codul muncii -
„(1) Prezentul cod reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii.
(2) Prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.”
conform alin 2 se aplica si la transferurile reglementate de legea 67/2006 deoarece legea respectiva nu prevede derogari de la codul muncii . Este o opine personala

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)
Cim dupa fuziune georgelgica georgelgica In urma fuziunii dintre soc. X si Y, soc X devine sucursala a soc Y. Ce se intampla cu CIM-urile salariatiilor, inceteaza sau trebuie incheiate acte ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)