Art. 169
(1)Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii. - ce se intelege prin acest transfer? Opinie: divizare, mutare in alta localitate s.a asemenea
(2)Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. este necesar un contract de cesiune contract individual de muncă încheiat intre fostul angajator şi noul angajator, nefiind suficientă o decizie de transfer.
(3)Transferul întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.alin. a stat la baza opiniei exprimate la al. 1.
Va rog sa-mi comunicati punctele dvs. de vedere. Nu am un curs de dreptul muncii la indemana si exista o polemica in privinta intelesului acestui art.
Speta: Primaria X isi reorganizeaza activitatea si desfiinteaza un serviciu - gospodarire spatii verzi. RA Y este infiintata in temeiul Legii 15 de CL X si urmeaza sa desfasoare, pe langa activitatea deja existenta, o activitate noua prin care sa asigure intretinere spatii verzi. In conditiile de mai sus, se doreste ca ww angajati ai Primariei X in serviciul desfiintat sa fie "transferati" in temeiul art. 169 la RA.
Fata de cele de mai sus, opinez ca art. 169 nu e aplicabil in speta.
In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.