Art. 169
(1)Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii. - ce se intelege prin acest transfer? Opinie: divizare, mutare in alta localitate s.a asemenea
(2)Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. este necesar un contract de cesiune contract individual de muncă încheiat intre fostul angajator şi noul angajator, nefiind suficientă o decizie de transfer.
(3)Transferul întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.alin. a stat la baza opiniei exprimate la al. 1.
Va rog sa-mi comunicati punctele dvs. de vedere. Nu am un curs de dreptul muncii la indemana si exista o polemica in privinta intelesului acestui art.
Speta: Primaria X isi reorganizeaza activitatea si desfiinteaza un serviciu - gospodarire spatii verzi. RA Y este infiintata in temeiul Legii 15 de CL X si urmeaza sa desfasoare, pe langa activitatea deja existenta, o activitate noua prin care sa asigure intretinere spatii verzi. In conditiile de mai sus, se doreste ca ww angajati ai Primariei X in serviciul desfiintat sa fie "transferati" in temeiul art. 169 la RA.
Fata de cele de mai sus, opinez ca art. 169 nu e aplicabil in speta.
Nu va dati demisia. Sugerati-le sa va inchida CIM cu art. 65 Codul Muncii
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Daca va dati demisia pierdeti drepturile prevazute legal: asa cum a zis si dl. Elis "Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
De asemenea, in perioada preavizului - acordat pentru concediere - , salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator. "
Sunt angajata a unei companii care si-a transferat o parte a activitatii, inclusiv angajatii, unei alte companii din cadrul grupului. Conform art 9, alin 3 din Legea 67/2006 "În situatia în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu îsi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil."
Mentionez ca nu s-au semnat acte aditionale de incetare a activitatii la cedent si un nou CIM la cesionar, ci am primit o informare prin care am fost anuntati ca raporturile noastre de munca sunt transferate integral cesionarului incepand cu 01.07.2009.
Am o nelamurire cu privire la contractul colectiv de munca, intrucat s-a ivit urmatoarea situatie: la toate companiile din cadrul grupului s-au semnat CCM care au intrat in vigoare incepand cu 01.07.2009, data transferului.
In CCM valabil la nivelul cesionarului sunt prevazute o serie de drepturi si facilitati pentru salariati, dar de care nu vor beneficia cei angajati dupa data de 31.05.2009 (specificata clar aceasta data).
Va rog sa imi transmiteti daca angajatii transferati in conditiile de mai sus cu data de 01.07.2009 intra in categoria celor care sunt noi angajati dupa data de 31.05.2009 si ca urmare nu vom beneficia de drepturile de care beneficiaza colegii nostri aflati deja in companie.
gabriela:
1. Chiar daca firma nu a dat faliment, este un caz clar de desfiintare a locului de munca. De aceea CIM trebuie sa inceteze cu art.65 din Codul muncii.
2. In aceasta situati se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive sau la acelasi angajator).
Dorina P:
1. Trebuie sa se intalneasca liderii de sindicat din cele doua unitati si sa se puna de acord.
2. Nu se poate ca pentru salariatii aceleiasi unitati sa se aplice doua CCM diferite.
3. Exista remediu pentru eliminarea acestei discriminari dar este nevoie de negocieri si de respectarea legii contractului colectiv de munca.
Administratia companiei ne-a transmis ca nu este nevoie ca sindicatul de care apartinem in acest moment sa semneze CCM valabil in compania cesionara, intrucat el a fost deja negociat si semnat de federatia sindicala care ii reprezinta pe angajatii existenti la acel moment in companie (sunt doua federaii sindicale diferite).
Angajatii transferati, conform Legii 67/2006, putem fi considerati in compania care ne-a preluat, "noi" angajati?
A avut loc un transfer al raporturilor de munca de la un angajator la altul, practic o continuare a acelorasi activitati, numai ca s-a schimbat angajatorul (companii in cadrul aceluiasi grup).
Ma iertati ca insist, dar cum spuneam in CCM -ul cesionarei, daca am fi priviti ca salariati angajati in companie dupa 31.05.2009 (data transferului este 01.07.2009, independent de vointa noastra), vom fi privati de o serie de drepturi si avantaje de care vor beneficia doar colegii nostri, angajati in compania cesionara inainte de 31.05.2009.
Este prevazut expres in CCM acest lucru, (extras din CCM: "de prevederile aliniatului precedent nu beneficiaza salariatii angajati in companie dupa data de 31.05.2009")
Vreau sa stiu daca exista o diferenta intre termenul de angajat nou (in urma etapelor cunoscute: aplicare, interviu, angajare) si angajat transferat prin transfer colectiv in cadrul aceluiasi grup de firme, cfr Legii 67/2006.
Multumesc
Pentru o solutionare legala a problemei dvs. ar fi bine sa mergeti la Directia de Munca si Protectie Sociala de la judet, singurii care va pot da un raspuns competent deoarece la ei se inregistreaza toate CCM.