avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul angajatorului de reincadrare dupa concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul angajatorului de reincadrare dupa concediu de crestere copil

buna ziua,
Sotia mea se confrunta cu urmatoarea situatie: Astazi a expirat perioada de suspendare a contractului de munca pe o perioada de 2 ani pentru crestere copil. a facut cerere pentru redeschiderea condractului si reincadrare, insa au sunat-o "cei de la HR" (lucreaza la o banca) si iau spus ca postul ei a fost desfiintat si ca nu mai au nici un post liber in Galati (de aici suntem). Mai intai i-au propus demisia cu acordul partilor (cu un salariu compensator), apoi au incercat sa o intimideze,, spunandu-i ca va fi detasat la Brasov, Constanta, etc. Astazi ea sa prezentat la servici, si a facut instiintare oficiala asupra starii fiziologice de gravida (este insarcinata). In aceasta situatie, atat timp cat firma nu a trecut printr-o reorganizare judiciara, ci doar a constrans angajatii sa accepte demisiile cu acordul partilor, iar unde nu sa putut - somaj, spuneti-mi daca aveau voie sa restructureze postul ei. Din ce am citit in lege (nu stiu daca au aparut modificari la aceasta lege (cea din 2010)) nu pot sa o dea afara pe criterii de performata 6 luni, si nici prin restructurarea postului, decat in conditiile reorganizarii judiciare. Totodata, ea beneficiin si de legea protectiei maternitatii la locul de munca, credeti ca exista vreo portita in lege care sa le permita sa o dea afara? Ea le-aq comunicat telefonic ca, daca este nevoie, timp de 4 luni este dispusa sa lucreze in delegatie, dar numai in Bucuresti (are o sora acolo), si numai in conditiile in care se respecta legea - adica cu decontarea transportului, a cazarii si cu diurna zilnica. in plus, i-a rugat sa ii comunice in scris, in ce fel se vor asigura ca va beneficia de toate conditiile prevazute in legea privind protectia maternitatii la locul de munca. Tot telefonic ei i-au spus ca nu se gandesc la o delegare a ei (costuri foarte mari), ci la schimbarea locului de desfasurare a activitatii, astfel fara sa beneficieze nici de decontarea transportului, nici diurna si nici a cheltuielilor legate de cazare. Este posibil asa ceva fara acordul scris al salariatului? Refuzul redeschiderii contractului de munca este sansctionat de ITM sau prin decizie judecatoreasca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 15:41, 18 Mai 2011
ART. 41
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
ART. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Asadar, schimbarea locului muncii fara acordul salariatului se poate face numai pe perioada determinata, in cazul delegarii sau detasarii, conform Codului Muncii - Lg.53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
Ce bine ar fi fost sa fie asa!
Daca nu credeti ca-i posibil si altfel cititi prin subiectele deschise de mine si o sa vedeti ca instanta a fost de acord cu decizia unilaterala a angajatorului privind schimbarea locului muncii, felului muncii si a salariului fara acordul meu si deci fara act aditional si peste toate astea eu fiind si presedintele sindicatului reprezentativ din unitate(sau poate tocmai din cauza asta).#-o=D>
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
rosu gheorghe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadru legal delegare?? LoredanaSTG LoredanaSTG Pentru a ne face sa ne dam demisia angajatorul ne-a delegat (15 angajati) pentru 60 zile la sediul din Bucuresti. Din catre am cautat cadrul legal pentru ... (vezi toată discuția)
Locul de munca alexia13 alexia13 care sunt conditiile in care un angajator poate transfera un angajat de pe un post pe altul fara acordul acestuia din urma? (vezi toată discuția)
Detasare oprea_rodica68 oprea_rodica68 ptr un bucatar care pleaca in detasare la un alt loc de munca , deoarece la locul de munca prevazut in contractul de munca se face renovare trebuie incheiat un ... (vezi toată discuția)