Locuiesc in Tirgu Mures, intr-un bloc de locuinte, in care la parter se afla spatii comerciale. In prezent, unul dintre comerciani isi extinde spatiul printr-o constructie, ingustand in acest fel intrarea in bloc. Verificand la fata locului, exista autorizatie de constructie, emisa de autoritatea competenta. Intrebare: pana la ce distanta in jurul blocului de locuinte se intinde terenul aferent constructiei si pe care coproprietarii platim impozit. Este adevarat ca in cazul spatiilor comerciale, cum sunt cele din fatada blocului acest spatiu este 0 ? Care este textul normativ care stabileste acest spatiu al terenului aferent constructiei ? Unde se poate verifica, in cazul acestui imobil, intinderea terenului aferent constructiei ?
Intinderea terenului aferent blocului de locuinte il puteti afla dintr-un extras informativ de carte funciara colectiva.
Ceea ce trebuie retinut la aceasta forma de coproprietate este faptul ca folosinta trebuie exercitata numai in interesul utilizarii fondului caruia i-a fost afectat bunul comun accesoriu
Bunaoara, cu privire la terenul aferent constructiei, aflat in coproprietate fortata, acesta nu poate fi ocupat de constructii fara acordul celorlalti coproprietari.
In prezent reglementarea proprietatii comune pe cote-parti stabila si fortata din cladirile cu mai multe locuinte o gasim in Legea nr. 114/1996 - Legea locuintei, care la art. 18 prevede ca in cazurile in care, in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica cu buna stiinta si sub oricr forma folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, la solicitarea proprietarilor cladirilor , instanta va lua masurile pentru folosirea normala a imobilului.
buna ziua!
locuiesc intr-un bloc care are in vecinatate mai multe case. unul dintre proprietarii caselor si-a mutat gardul foarte aproape de blocul in care locuiesc. Va rog sa imi spuneti cum as putea sa stiu daca acest lucru incalca proprietatea locatarilorsi cum putem sa obtinem terenul inapoi. proprietarii apartamentelor au in contractele de cumparare si o cota parte indiviza de aproximativ 11metri patrati.
va multumesc anticipat.
cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă,exclus terenul din graditita blocului , exclus terenul invecinat cu blocul,exclus ......