avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie apartament

Pot sa donez apartamentul meu, fiicei sotiei mele ( fiica ei din prima casatorie ) ?. Unde pot sa fac actele, cat ma costa si daca donatia poate fi revocata sa zicem, peste cativa ani.
Puteţi dona fără probleme.
Actul îl puteţi încheia la orice birou notarial.
Dacă fiica soţiei nu este din aceeaşi localitate şi nu se poate prezenta, puteţi face o ofertă de donaţie, urmând ca aceasta să facă acceptarea în localitatea în care se află.

Donaţia nu poate fi revocată, decât în nişte condiţii speciale (apropo, aveţi copii?)

Deci, nu poate fi revocată "că aşa vreţi dumneavoastră" (dacă asta vă interesa), chiar şi dacă aţi specifica acest lucru în contract (ar fi o condiţie potestativă, care este nulă).
Nu, nu am copii. Sa inteleg ca nivelul costului unei asemenea solutii, este acelasi ca la vanzare/cumparare ? Pai, atunci de ce se mai numeste donatie, de ce nu se numeste vanzare-cumparare ? Care mai este avantajul munei donatii ? Inteleg ca se face evaluare ?
Dacă nu aveţi copii, puteţi revoca donaţia dacă vi se naşte ulterior un copil.

Da, în cazul dumneavoastră, costurile sunt la fel ca la actul de vânzare-cumpărare.

Nu are treabă denumirea actului (şi, respectiv, a operaţiunii juridice) cu costurile.
Aceste operaţiuni juridice datează, ca atare, de pe vremea romanilor, când nu se punea problema costurilor în felul în care o punem noi astăzi.

Dumneavoastră trebuie să faceţi operaţiunea juridică reală (cel puţin, asta este recomandarea mea): dacă primiţi bani de la fiica vitregă, atunci faceţi un contract de vânzare-cumpărare, dacă nu, atunci faceţi un contract de donaţie.

Dacă doriţi doar să-l folosească, fără a avea intenţia de a-i transfera proprietatea (că văd că puneţi problema revocării), atunci recurgeţi la alte soluţii, de exemplu un contract de comodat, sau înstrăinarea uzufructului (pe cale de expromisiune).
Multumesc pentru raspunsuri.
Cu cea mai mare plăcere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotul vrea ca numai eu sa mostenesc apartamentul luminitamarin luminitamarin Buna ziua, Sunt casatorita cu sotul meu de 14 ani. La momentul casatoriei noastre, el avea deja doau fete. Impreuna mai avem o fata. Sotul meu avea de ... (vezi toată discuția)
Donatie teren- poate fi atacata de copii sotului sau de alte rude? Miha_ela89 Miha_ela89 Buna seara , adresez o intrebare domnilor avocati sau persoanelor competente . O verisoara de-a mamei mele doreste sa imi doneze un teren , Ea este impreuna ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare cumparare/donatie francuradu francuradu Buna ziua, Ma intereseaza achizitionarea unui aparatament; am aflat ca acel apartament este dobandit prin act de donatie de cele 2 mostenitoare de drept, ... (vezi toată discuția)