avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contestare titlu executoriu impozit anual
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contestare titlu executoriu impozit anual

Am primit o somatie cu data de 5 mai 2011 pentru suma de 1244 de lei reprezentând diferente de impozit anual de regularizat.De aceasta somatie este capsat un titlu executoriu pt.aceasi suma, dar detaliaza faptul ca 730 lei e o decizie de impunere din 6 ian.2009 + inca 4 decizii calcul accesorii care insumează impreuna 1244 lei.Eu muncesc la același ONG din 2002 si nu am venituri din alte surse decât cele din salariu nu inteleg de unde provine aceasta datorie. Am fost la Admin. Fin. de sector si mi s-a spus ca e o datorie din 2004, ca ei mi-au trimis in 2009 o somatie si ca acum au revenit cu alta insotita de acest titlu executoriu. Cand am replicat ca eu nu am avut alt venit decat salariu mi s-a spus ca in situatia mea fiscala (am inventat termenul, sorry) din 2004 am 2 fise fiscale si ca suma impozitelor datorate de pe cele 2 fise este mai mare decat a primit statul. Pt. ca nu-mi vine sa cred ca Organul Fiscal a gresit va intreb cat de tare pacatuiesc gandindu-ma ca m-a "pacalit" angajatorul meu neplatindu-mi tot impozitul datorat la momentul respectiv? Alte intrebari:1) Cum pot contesta somatia pe care eu nu am primit-o in 2009? 2) Datoria din 2004 se poate prescrie daca as avea castig de cauza in contestarea somatiei din 2009? 3) Cat de mare ar fi trebuit sa fie venitul meu in 2004 pentru ca sa rezulte o decizie de impunere de 730 de lei? Imi pare rau, dar nu am tinut fisele fiscale. Cred ca va imaginati cu totii cat de prost poate sa pice vestea ca am sa dau 1250 de lei la stat pe o astfel de criza si pentru ca nu am platit un impozit de acum 7 ani de care nici nu aveam habar! Va rog frumos sa incercati sa-mi raspundeti. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Bismark , utilizator 09:59, 3 Iunie 2011
in anul 2004 nu exista cota unica de 16%, iar impozitul pe veniturile din salarii se calcula procentual, in functie de salarul tarifar, fiind mai multe cote procentuale.
astfel la sfaristul anului, rezulta o diferenta de impozit de plata sau de recuperat, intrucat cota procentuala aferenta salariului obtinut pe 12 luni nu era egala cu cotele procentuale lunare adunate.
in acel moment ar fi trebuit sa primiti o decizie de impunere cu un termen de plata.
dupa expirarea termenului de plata, titlul de creanta devenea titlu executoriu.
in acest sens, depuneti contestatie la executare silita la judecatoria de sector de care apartineti, in termen de 15 zile de la primirea plicului.
solicitati administratiei financiare sa faca dovada comunicarii catre dvs. a titlului de creanta (decizia de impunere) si a somatiei din 2009 care a intrerupt termenul de prescriptie.
daca titlul de creanta nu v-a fost comunicat, parerea mea este ca datoria s-a prescris, intrucat somatia nu mai are temei legal - titlul de creanta ajunge la scadenta si devine titlu executoriu doar dupa comunicare, or daca acesta nu a fost comunicat niciodata, nu a devenit niciodata titlu executoriu.
daca fiscul spune ca titlul de creanta a fost comunicat prin publicitate, trebuie facuta dovada plicului returnat de la posta romana.
comunicarea prin publicitate se poate realiza numai daca comunicarea prin posta nu se poate realiza, ca urmare a faptului ca debitorul nu este de gasit sau refuza primirea corespondentei.
Multumesc
Ar mai fi ceva neclar pt mine si anume:
Solicitarea dovezii comunicării titlului de impunere o fac printr-o simpla cerere la Admin. Fin. de sector? In cat timp sunt obligati sa-mi raspunda?
Contestatia la executarea silita nu ar trebui sa fie insotita de raspunsul celor de la Admin.Fin.? (Mi-este clar ca este absolut necesar sa ma incadrez in termenul de 15 zile)
Multumesc foarte mult pentru suport
Nu confundati contestatia la executare cu o actiune pe contencios administrativ. Dvs. va incadrati la prima varianta, care se face pe calea dreptului comun, nu este nevoie de procedura prealabila.
Atentie la cele 15 zile.
solicitati in contestatia formulata si depusa la judecatorie ca organul fiscal sa faca dovada comunicarii.
contestatia nu trebuie insotita de vreaun raspuns al administratiei financiare, asa cum bine a precizat @adutescu.

mult succes!
"Nevoia invata pe om", nu credeti?
imi vine sa-mi cer scuze ca nu stiu ce inseamna contencios administrativ sau calea dreptului comun si probabil e corect sa simt asa: imi cer scuze! Iata ca invat silit de imprejurari si impulsionat de fiscul romanesc si mai ales ajutat de voi.
Va multumesc
Am sa fiu atent la cele 15 zile

Alte discuții în legătură

Pfa instintare plata contributii sanatate pe 5 ani Mainerici  Ctin Mainerici Ctin pfa -taximetrie a primit instiintare privind plata pe ultimi 5 ani din urma,exista vreo modalitate de contestare/ (vezi toată discuția)
Impozit forfetar societate dizolvata alinaeg alinaeg Societate comerciala cu activitate principala baruri fără punct de lucru și fără activitate din 2006, fără datorii, cifra de afaceri 0, dizolvata în ... (vezi toată discuția)
Somatie de la fisc pentru persoana fizica cristina apetri cristina apetri Am primit o somatie de la fisc pentru o diferenta de impozit anual de regularizat in valoare de 137 de lei. M-am prezentat la Administratia Fiscala locala ca ... (vezi toată discuția)