Am si eu o problema : eu zilele ce urmeaza trebuie sa fac doua credite la doua banci pentru a ajuta pe cineva sa isi achite o datorie la banca. Acea persoana a spus ca va plati ea toate ratele daca o ajut cu aceasta suma de bani. Pt a-mi oferi mie o siguranta ca ea va platii ratele a spus sa mergem la notar sa dea o delcaratie precum ca ea se angajeaza sa plateasca ratele bancilor pe toata perioada creditului, dar eu am spus sa nu mai mergem la notar sa platim si acolo acel act si sa facem intre noi o intelegere scrisa de mana de fata cu 2 martori din care sa reiasa ca isi ia acest angajament. Intrebarea mea este urmatoarea: Daca aceasta persoana nu plateste ratele asa cum isi ia angajamentul, poate fi raspunzatoare in fata legii pe baza acelei intelegeri facuta de mana de fata cu 2 martori? Astept Raspunsul Dvs.!
Nici un inscris, sub semnatura privata ( de mana, cu martori) sau act autentic ( la notar) nu este opozabil bancii, il faceti degeaba.
Daca tot va bagati...pana in gat, va recomand un contract de imprumut incheiat la notar, care reprezinta titlu executoriu, pt toata suma prevazuta in contractele de credit, cu scadenta la terminarea perioadei de creditare. Apoi, la fiecare plata, faceti o declaratie ( tot la notar) ca ati primit cota-parte din suma. Pare o corvoada, dar e singura varianta legala in afara de a co-debita creditele respective.
Acel act de care ziceam eu nu vreau sa merg la banca cu el, ci sa-l pot folosi in fata instantei ca dovada a nerespectarii intelegerii dintre mine si persoana respectiva.
Parca ati spus ca persoana respectiva se obliga prin acel act ca plateste rata la banca. Atunci nu e valabil actul.
Va da dvs. banii si platiti dvs.?Atunci nu e vorba de opozabilitate, ci daca va constitui sau nu titlu executoriu. Daca il faceti sub semnatura privata, cu oricati martori, va trebui sa apelati la instanta sa recuperati banii.
Daca il faceti la notar, v-am recomandat mai sus varianta cea mai buna pt dvs.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Imprumut
IRINA ANGELA
Buna seara
Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani si vrea sa o returneze dupa 3 luni de zile. Ce document se poate face prin notariat prin care persoana ... (vezi toată discuția)
Partaj
m_m
Buna izua,
Tatal meu urmeaza sa faca un imprumut la banca pentru a-mi cumpara in rate o garsoniera. Contractul garsonierei va fi in consecinta pe numele ... (vezi toată discuția)