In urma cu cateva luni am facut un imprumut in calitate de persoana fizica de la o alta persoana fizica (o cunostiinta, nu camatar) si am garantat cu 3/4 din apartamentul meu, care a fost mostenit in urma decesului tatalui meu. In actul de succesiune scrie ca eu am 3/4 si mama 1/4.
Din pacate am ajuns in imposibilitate de plata si persoana care mi-a acordat imprumutul s-a speriat ca nu ii voi mai da niciodata banii (chiar daca e vorba de o suma mare, ii voi restitui, doar ca in timp, dupa ce ma pun pe picioare), si vrea sa facem un act notarial care sa autentifice acest angajament de plata. Vrea ca in 3 luni sa ii restitui integral suma imprumutata, minus ratele deja platite, iar in cazul in care nu respect angajamentul notarizat, vrea sa ma execute silit pe partea mea de 3/4 din apartament.
Mentionez ca nu apar propietar pe apartament, doar mostenitor prin act de succesiune.
Datoria i-o voi plati si daca ar fi sa sap santuri, pentru ca niciodata nu-mi incalc cuvantul, insa cu siguranta nu am cum sa fac rost in 3 luni de suma respectiva.
Intrebarile mele sunt:
- poate sa ma execute silit? Mama mea, care detine 1/4 din apartament, prin succesiune si care apare ca propietara, evident se va opune
- ce se urmaresc intai, bunurile imobile sau veniturile?
- cum pot sa fac dovada bunei credinte in fata instantei de judecata?
- momentan, angajamentul de plata este tehnoredactat de catre noi, iar imprumutatorul doreste sa-l legalizam. Imi recomandati sa fac acest pas, sau sa incerc sa o aman, luand in calcul reala si buna mea credinta de a imi respecta in final angajamentul de plata.
Cum ati garantat daca nu aveti vreun act si de abia acum il faceti ?
Cand i-ati zis ca ii dati banii?
ori mergeti la notar sa incheiati un act autentic de imprumut, insa data scadentei sa fie aia la care stiti ca o sa-i dati banii, ori nu va duceti nicaieri, va fi nevoit sa apeleze la instanta pt a obtine un titlu executoriu si astfel mai castigati timp, as zice suficient.
Am semnat un angajament de plata, facut de noi pe calculator. Banii trebuiau dati in rate de 270 euro pe luna, insa nu mi-am mai permis fiindca erau luati pentru o afacere care nu a mers.
Sa inteleg ca angajamentul de plata este la fel de valabil ca un angajament de plata notarizat, insa cu cel facut de noi (fara implicarea notarului) ii va fi mai greu sa ma atace, deci voi castiga mai mult timp ca sa fac rost de bani ca sa sting conflictul.
Angajamentul pe care l-ati facut constituie proba, un inscris cu care poate proba ca v-a dat banii si ca v-ati asumat sa ii si inapoiati. Instanta va hotari ca intr-adevar aveti sa ii dati acea suma de bani, hotararea e titlu executoriu cu care creditorul se va adresa unui executor, daca avea act autentificat de notar, apela direct la executor.
Procesul va da ragaz sa strangeti bani.
daca ati merge acum la notar si va angajati sa ii dati peste 3 luni si nu aveti de unde, va executa dupa ce trecedata scadenta. E ok sa mergeti la notar insa puneti data scadenta mai incolo , cand ii veti si inapoia.
Aveti idee cam cat ar dura un proces de genul acesta? Executorul ma poate forta sa vand apartamentul sau sa-l vanda el in locul meu, tinand cont ca nu este in totalitate al meu? (3/4 eu si 1/4 mama mea).
Procesul nu poate dura prea mult, dureaza pana incepe. Puteti castiga chiar si un an..poate si mai mult.
Daca ajungeti la executare se poate vinde numai cota dvs. Daca nu o vrea nimeni,;creditorul va cere iesirea din indiviziune...toate cheltuielile le veti suporta apoi.
Incercati sa ii mai dati din bani sa se mai linisteasca.