avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... scutire taxa judiciara
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

scutire taxa judiciara

Doresc sa chem in judecata o societate de asigurari pentru plata sumei de 94.000 lei. Taxa judiciara este destul de mare, peste 3000 lei, si doresc sa ma ajutati sa formulez o cerere de scutire, din urmatoarele motive.
Venitul meu lunar este de 1350 lei, sunt casatorit si sotia nu are nici un venit, si mai mult decat atat in aprilie am contractat un credit "prima casa" la care rata lunara este de 910 lei si mai "detin"inca un credit de nevoi personale la care rata este de 650 lei, practic cheltuielile mele depasesc venitul realizat. Ma incadrez in conditiile pt scutirea platii taxei judiciare? Ce trebuie sa fac?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 21:48, 19 Mai 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Cererea de scutire se formuleaza intr-un proces deja inceput, sau direct la Barou. Instanta va poate scuti de plata onorariului avocat si taxei timbru.Dupa ce depuneti cererea de ajutor public judiciar, avand atasate copia veniturilor pe ultimele 2 luni inaintea cererii si pt. sotie adeverinta de la primarie ca nu realizeaza venituri, cat si graficul de rambursare credit,instanta va analiza cererea si va dispune in consecinta.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
avvalentina, utilizator
avvalentina a scris:

Cererea de scutire se formuleaza intr-un proces deja inceput, sau direct la Barou. Instanta va poate scuti de plata onorariului avocat si taxei timbru.Dupa ce depuneti cererea de ajutor public judiciar, avand atasate copia veniturilor pe ultimele 2 luni inaintea cererii si pt. sotie adeverinta de la primarie ca nu realizeaza venituri, cat si graficul de rambursare credit,instanta va analiza cererea si va dispune in consecinta.

In mod normal nu exista scutire taxa judiciara, daca cititi legea sunteti bun de plata indiferent de castigati s-au pierdeti in instanta, plus ca aveti un venit mare de sunteti singur intretinator si la banii care ii vreti recuperati dvs apreciati de merita sa fiti legat si sa va face-ti datorii si mai mari pe ani de zile in perioada asta tulbure..
Sunteti sigur ca asa e?"
n mod normal nu exista scutire taxa judiciara, daca cititi legea sunteti bun de plata indiferent de castigati s-au pierdeti in instanta"

Oug 51.
Art. 14
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
(2) La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune in vedere faptul ca, in cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecata ale celeilalte parti vor fi in sarcina sa, precum si posibilitatea restituirii sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar in cazul prevazut la art. 17 alin. (2).
(3) Instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partilor sau informatii scrise autoritatilor competente.

Art. 17
(1) Orice persoana interesata va putea sesiza oricand instanta care a incuviintat ajutorul public judiciar, prezentand dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspenda in cursul noilor cercetari.
(2) Daca instanta constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, va obliga, prin incheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea

Eu cred ca exista modalitati si in acest sens v-au raspuns consultanti cu pareri pro si contra. Declansati actiunea in instanta si apoi inaintati cererea. Daca nu vi se aproba atunci renuntati la plangere daca nu aveti posibilitati financiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine scutire de taxa judiciara? danddd76 danddd76 Matusa a trait cu sotul ei in concubinaj 30 de ani dar sau casatorit cu acte in 2007 iar el a murit in 2009.Matusei i s-a taiat aj. social de la Primarie pe ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru kennya kennya buna ziua de cate ori pot beneficea de scutirea de taxa de timbru judiciar.mentionez ca acum 2 saptamani am depus actele pt aceasta scutire intr-un proces de ... (vezi toată discuția)
Esalonare taxa timbru pe 36 luni Cris1971 Cris1971 Buna ziua, va rog raspundeti-mi la urmatoarea intrebare: Se poate esalona taxa de timbru pentru mai mult de 24 luni? Eu stiam ca nu. Fostul meu sot, pt ca-si ... (vezi toată discuția)