avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... plangere penala?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

plangere penala?

Rugamintea de a ne da o solutie competenta, pentru rezolvarea urmatoarei probleme: baiatul meu, impreuna cu un grup de prieteni, aflandu-se pe o proprietate privata ( a unui prieten din grup, aflat si el tot acolo), au fost atacati de un grup d e11 ciobani, cu bate. Autoturismul nostru proprietate personala, a fost puternic avariat, cei atacati, ascunzandu-se si incercand sa fuga cu masina, aparandu-se de atacatori, care imediat au fugit(dar,au fost recuperati in totalitate la venirea Politiei, de catre aceasta si dusi la sectie pentru declaratii)). Mentionez, ca grupul atacat, nu a avut niciodata vreo altercatie, sau cunostinta de atacatori. O persoana a fost spitalizata, iar restul au avut o puternica trauma emotionala. In urma incidentului, a fost sesizat sericiul de urgenta 112 ( politie si salvare), care au venit si au constatat cele intamplate. S-a mers la sectia de Politie, unde baiatul meu, conducatorul auto al autoturismului, a dat o declaratie si o plangere, pentru daunele suferite. Dupa intocmirea dosarului penal, pentru cei inculpati,( dosar care momentan se afla la Procuratura), raspunsul organelor competente, a fost sa asteptam sa fim chemati , pentru solutionarea cazului. Noi am depus un deviz cu suma necesara reparatiei autoturismului, aflat la dosar, plus plangerea baiatului (cel care a condus masina, referitoare la paguba produsa). urmand acum sa asteptam sa fim chemati pentru o reaudiere ( conform celor spuse de cei de la Politie). Rugamintea este, sa imi spuneti, cum ar trebuie sa procedam, pentru a ne putea recuprea pagubele produse, si eventual de a cere daune morale? este bine sa consultam un avocat, sa dam in judecata pe atacatori, iar daca ei sunt de acord sa plateasca daunele, sa retragem plangerea?Adica, este bine sa ii dam in judecata acum, inainte de audiere, de a avea o discutie cu ei , sau sa asteptam intai sa vorbim cu ei, inainte de a face acest demers? Mentionez ca cel care a condus autoturismul, nu este si proprietarul autoturismului. Desi plangerea pentru recuperarea pagubelor a fost facuta de cel care a condus autoturismul la producerea incidentului, ar trebui ca si proprietarul de drept al autoturismului sa faca o sesizare? ( mentionez ca cele doua persoane fac parte din aceeasi familie) . Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Zagrean , Avocat 14:40, 19 Mai 2011
proprietarul masinii trebuie sa depuna plingere ptr distrugere deoarece este singurul ce are aceasta calitate, altfel risca sa nu obtina nici un ban.
este bine daca ati putea sa va intelegeti cu partea adversa asupra banilor deoarece veti obtine banii mult mai rapid.
sa ii actionati in instanta pe cale civila nu ar fi o idee buna deoarece trebuie sa faceti dovada cererii dvs, inclusiv a daunelor ceea ce este mai complicat. In schimb, mergind pe calea penala, aceasta problema va fi facuta de procuror si nici nu achitati taxe de timbru.

in ambele variante consultati un avocat deoarece o opinie buna se poate da doar in urma analizarii actelor de la dosar.
in functie de o posibila incadrare penala a faptelor, va depinde si o posibila impacare amiabila intre parti.ca atare,atat daunele civile cat si cele morale,pot fi solutionate pe cale amiabila sau doar prin instanta.in cazul in care nu exista impacarea amiabila(si de incadrarea juridica),nu uitati sa mentionati cca va constituiti parte civila si sa mentionati inca de pe acum pretentiile solicitate(care trebuiesc dovedite,evident)
de asemenea,atat timp cat exista in curs o cercetare penala,NU DVS decideti daca s-a comis sau nu vreo fapta penala.rechizitoriul procurorului este ce-l care va stabili incadrarea juridica si eventuala tragere la rapundere penala.dvs eventual(lucru ce nu il sugerez) puteti intenta proces civil pentru pagubele produse,in acest stadiu al anchetei.Ar presupune sa achitati taxe de timbru,etc.daca se dispune deschiderea unui proces penal,sunteti scutit de plata acestor cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal sofer minor virus virus salutare am si eu nevoie de niste informatii in urma unui accident de masina facut de un sofer minor, si deci fara carnet de conducere, desi masina cu care a ... (vezi toată discuția)
Accident auto - pv emis de politie anulat de instanta ( cum se stabileste culpa ?) ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, In urma unui accident auto in care au fost implicate doua autoturisme s-a intocmit de catre politie PV in care se specifica trecerea ... (vezi toată discuția)
Vinovat vreau sa repar masina! Costin85 Costin85 Buna seara, am rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi. Am lovit din spate alta masina,sunt vinovat! Am inchiat amiabila cu semnaturi toate ... (vezi toată discuția)