Buna ziua,
In urma unui accident auto in care au fost implicate doua autoturisme s-a intocmit de catre politie PV in care se specifica trecerea autoturismului A pe culoarea rosie a semaforului care este tamponat de autoturismul B. In urma contestatiei instanta dispune anularea PV de constatare si sanctionare contraventionala - "starea de fapt mentionata in procesul verbal contestat".
Conducatorului autoturismului A (pagubit) i se cere de la asiguratorul autoturismului care a provocat accidentul un act in care sa se ateste vinovatia intrucat in sentinta civila se dispune doar anularea procesului verbal, acesta neexprimandu-se in stabilirea vinovatiei.
Care este procedura intr-un asemenea caz ? Pagubitul nu poate sa-si repare masina pe asigurarea celui vinovat pentru ca sentinta civila nu releva culpa ...
din pacate numai varianta unui proces civil mai ramane deschisa.
In momentul de fata nu mai exista un proces verbal, acesta fiind anulat, nu exista o intelegere amiabila, cazin care numai o hotarare judecatoreasca poate stabili cine ste de vina si trebuie sa plateasca.
Ramane ca cel care doreste sa-si repare masina si se considera nevinovat, sa introduca cerere la instanta civila si sa cheme in judecata pe soferul vinovat si pe asiguratorul acestuia.
Pe baza hotararii prin care s-a anulat PV emis de politie se poate actiona in instanta celalalt conducator auto participant la eveniment si astfel sa se poata deschide dosar de dauna. Dosarul poate fi deschis si acum la asiguratorul RCA al celuilalt sofer sub rezerva semnarii unui document prin care cel care a contestat PV si a castigat se angajeaza ca in caz ca se schimba incadrarea in instanta se va obliga sa plateasca c/v reparatiei.
Va multumesc pentru raspunsul punctul.
In cazul acesta, pentru a inchiea raportul juridic, daca se completeaza Constatul Amiabil in care apare recunoasterea vinovatiei a partii care a provocat accidentul, exista posibilitatea de deschide dosarul de dauna ? (accidentul avand loc cu un an in urma). In norma care reglementeaza Constatul Amiabil nu se stipuleaza validitatea/nulitatea acestuia legat de termenul depunerii de la data accidentului.
Dreptul dvs de a beneficia de despagubire in baza asigurarii de raspundere civila se prescrie in termen de 3 ani potrivit Decretului 167/1958.
Deci in urma completarii formularului de Constat amiabil aveti la dispozitie trei ani de la data accidentului pentru a depune actele in vederea deschiderii dosarului de dauna.
Exista 2 variante , ori amiabil , ori la Politie . Daca v-ati dus la Politie pe motivul ca nu v-ati inteles si ulterior acel PV a fost contestat si anulat prin instanta , inseamna ca nu mai puteti reveni pe amiabil niciodata . In baza sentintei cu care s-a anulat PV va adresati Politiei sa incheie un alt PV , daca nu va face n-aveti alta cale decat a da in judecata pe soferul vinovat , care ulterior va chema garant asiguratorul lui . E o cale lunga si nu e sigura ca veti obtine si despagubire . Dar va urez succes .