Buna ziua! De cateva luni locuiesc intr-un bloc mic, cu 12 apartamente si in fiecare luna platesc pierderi 5-6 mc de apa. Doar ca eu nu cred ca acestea sunt intradevar pierderi. Vreo trei sau patru vecini, printre care si un bar de la parter unde banuiesc ca se consuma destula apa, duc indecsii la cateva luni, ceea ce inseamna ca apa pe care ei o consuma in lunile respective este calculata ca pierderi pentru restul locatarilor. Dar cand acestia duc indecsii, apa aia nu e platita de doua ori? O data de noi, ca pierdere si apoi de ei, ca apa consumata? Alt vecin plateste cate 100 mc de apa in avans si apoi, pana ii consuma, este trecut pe lista cu zero, nici macar nu i se repartizeaza pierderi.Dar apa pe care el o consuma in alea cateva luni, pe care el a platit-o in avans si pe care apometrul general de pe scara o inregistreaza este considerata pierdere! Apoi, mai am un vecin care a declarat ca nu locuieste, pentru ca sta la casa. Adevarat, doar ca vine cam de trei pri pe saptamana si pe la apartament. Ma intreb, oare apa pe care o consuma el cine o plateste? Nu cumva este tot pierdere? Si acest lucru se intampla cam la toate blocurile din oras. Inca o chestie interesanta: asociatia de locatari este una singura pentru tot orasul si este, de fapt, un fel de intermediar care preia facturile de la firma cu apa si nu face decat sa repartizeze pe locatari consumul. Aceasta firma este a primarului, insa nu si in acte.
Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac? Am discutat cu cei de la asociatie, dar sustin ca ei calculeaza corect si nu au ce sa faca.
1-Barul de la parter preda consumul la asociatia de proprietari,nu are contract separat?
2-In ce temei vecinul plateste in avans 100 mc apa?Apa achitata in avans,posibil ca la o perioda sa se realizeze regularizarea consumului vecinului care nu locuieste permanent astfel incat consumul acestuia i se scade din cei 100 mc platiti in avans
3-Pentru a putea fi luata in evidenta ,in evidenta asociatiei de proprietari o persoana trebuie sa locuiasca efectiv minimum 15 zile consecutiv
4-In ce oras al patriei se intampla ca asociatia de locatari este una singura pentru tot orasul?
5-Problemele pe care le sesizati,in temeiul art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007 le puteti solutiona direct cu presedintele de asociatie de proprietari
In realitate asociatia nu procedeaza cum credeti.
Chiar daca barul comunica la cateva luni consumul,(situatie nepermisa)administratia
prin cel ce face calculul intretinerii va lua un consum mediu sau al ultimei luni.
In nici un caz nu se plateste de doua ori.Nu este logic.
Vecinul care plateste in avans posibil plateste si intretinerea (ce contine acel
consum)
Cat despre asociatie”cat orasul de mare”nu cred ca este posibil,la fel cum aceasta
nu ar putea singura sa ”repartizeze”apa la consumatori.
Consultati legea 23o si va veti edifica ce si cum functioneaza o asociatie de proprietari
In toate cazurile nu este normal sa se dea indecsii cind ii taie capul.
Intrebati pe cei de la asocitie cum repartizeaza pierderile dupa ce criteriu?
Daca barul de la parter nu da indecsii sa i se bage un consum similar cu perioada similara cand a dat iar daca intarzie mai mult de 3 luni cu indecsii sa ii bage cite 5.1m3 de persoana la rece si 3.3 la calda.
Atat prin plata unui consum foarte mare in avans cat si prin intarzierea furnizarii idecsilor (daca nu ii se baga nimic pana da indecsii) se poate realizeaza de fapt in functie de criteriu o smecherie prin care ei vor sa plateasca mai putin.
Daca un locatar vrea sa platesca in avans 100m3 sa nu i se accepte.
@goe_07
Vi s-a mai spus ca cele 15 zile pot fi oricand in luna nu consecutive.
Nu scrie in lege ca trebuie sa fie consecutive.
Daca ar fi asa toti cei care pleaca in weekend nu realizeaza 15 zile si dupa parerea celor ca dv nu trebuie trecuti in lista.
Vecinul care plateste in avans nu este acelasi cu cel care nu locuieste. In ceea ce priveste orasul, este unul mic, numit Tirgu Neamt, iar aceasta asociatie este mai mult o firma de intermediere, infiintata in folosul unora. In fiecare luna am fost si am intrebat cum calculeaza si de fiecare data nu a reusit nimeni sa imi spuna, pentru ca doar contabila stie, dar ea nu e de gasit. Nu stiu prea bine ce presupune o asociatie de locatari pentru ca abia acum am inceput sa ma documentez. Si... inca o chestie: citirea apometrelor, inclusiv a celui general, se face o data la trei luni. De ce sunt puse pierderi in fiecare luna???
Listele de plata se fac in fiecare luna,de aici si consumul de apa .Facturile se fac in
fiecare luna.
Nu este normal sa se citeasca apometrele la trei luni.Apometrele din interior
se citesc in ziua in care se citeste apometrul general(de firma furnizoare).
Posibil din aceasta cauza aveti diferente de consum si platiti”pierderi”.
La avizier unde este afisata lista de intretinere suma (din factura de apa)este
trecuta la trei luni?
Diferenta apa
cmd_ro
Daca in luna august diferenta dintre indexul de apa facturat si indexul tuturor locatarilor este sa zicem -15 , iar in luna urmatoare este 15 , cum se ... (vezi toată discuția)