Buna ziua! De cateva luni locuiesc intr-un bloc mic, cu 12 apartamente si in fiecare luna platesc pierderi 5-6 mc de apa. Doar ca eu nu cred ca acestea sunt intradevar pierderi. Vreo trei sau patru vecini, printre care si un bar de la parter unde banuiesc ca se consuma destula apa, duc indecsii la cateva luni, ceea ce inseamna ca apa pe care ei o consuma in lunile respective este calculata ca pierderi pentru restul locatarilor. Dar cand acestia duc indecsii, apa aia nu e platita de doua ori? O data de noi, ca pierdere si apoi de ei, ca apa consumata? Alt vecin plateste cate 100 mc de apa in avans si apoi, pana ii consuma, este trecut pe lista cu zero, nici macar nu i se repartizeaza pierderi.Dar apa pe care el o consuma in alea cateva luni, pe care el a platit-o in avans si pe care apometrul general de pe scara o inregistreaza este considerata pierdere! Apoi, mai am un vecin care a declarat ca nu locuieste, pentru ca sta la casa. Adevarat, doar ca vine cam de trei pri pe saptamana si pe la apartament. Ma intreb, oare apa pe care o consuma el cine o plateste? Nu cumva este tot pierdere? Si acest lucru se intampla cam la toate blocurile din oras. Inca o chestie interesanta: asociatia de locatari este una singura pentru tot orasul si este, de fapt, un fel de intermediar care preia facturile de la firma cu apa si nu face decat sa repartizeze pe locatari consumul. Aceasta firma este a primarului, insa nu si in acte.
Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac? Am discutat cu cei de la asociatie, dar sustin ca ei calculeaza corect si nu au ce sa faca.
Confitm cele spuse de fyorre,cu mentiunea ca mai sunt 2-3 asociatii de locatari foarte mici pe cate o scara sau 2 de bloc.si eu locuiesc in tg.neamt si am o locuinta in care nu sta nimeni,care este situata intr-um bloc de 100 garsoniere care are infiintata o asociatie de proprietari doar pt cele 100 garsoniere.Aceasta asociatie este infiintata prin acea firma de intermediere(cum ii mai zic unii "asociatie la nivel de oras")care apartine primariei.
Problema mea este ca in aceasta luna m-am trezit cu datorii la apa (20m cubi-adica 117 ron),cu toate ca in garsoniera mea nu locuieste nimeni de mult timp si eram dat in scadere.Prin "bunavointa"asociatiei de proprietari si a acestei firme de intermediere,m-am ales cu datoria respectiva eu si ceilalti proprietari care nu locuim acolo si suntem dati in scadere,motivandu-se de catre asociatia de proprietari ca este apa pierduta in subsolul blocului in care este sparta o teava.Mentionez ca in urma cu 2 luni am inregistrat personal o sesizare scrisa privind spargerea conductei in subsol, la acea firma de intermediere care are si obligatia de a efectua reparatiile datorita unui abonament de 10 ron care il iau de la fiecare apartament din oras.mentionez ca nimeni nu s-a obosit sa repare teava respectiva,Acum au pus la plata si pe cei care nu locuiesc in acele garsoniere.Intrebarea mea este, daca este normal sa fiu obligat sa platesc acea apa pierduta ,cu toate ca nu locuiesc acolo si am si anuntat in scris despre spargerea conductei?
Da, este normal ca toti proprietarii, indiferent ca locuiesc sau nu in apartament, sa suporte conform cotei indivize (suprafata utila a apartamentului) toata cheltuiala cu remedierea defectiunii si pierderea de apa.
Pentru ca aveti asociatia dumneavoastra de proprietari, trebuie sa va organizati mai bine activitatea. Presedintele, membrii comitetului executiv, administratorul sa verifice mai des situatia instalatiilor si sa ia masuri de limitatea a pierderilor in situatia unor avarii. Atunci cand ati sesizat ca s-a sparta o conducta trebuia ca cei din conducerea asociatiei sa opreasca imediat apa. Sa faca imediat demersuri pentru remedierea defectiunii...
Dar oricat de rapizi ar fi oamenii avaria tot determina ceva pierderi care trebuie suportate de proprietari, desigur daca aceasta cantitate de apa a trecut prin apometrul de la bransament, apometrul asociatiei. Daca avaria a fost inainte de apometrul asociatiei, proprietarii nu vor suporta nici pretul lucrarii, nici al apei pierdute.
In mod normal ar fi trebuit sa rezolve problema conductei sparte deoarece acei 10 lei pe luna pe care ii platim cu totii exact pentru asa ceva ii platim! Dar cum ei nu au nimic de pierdut, nu ii intereseaza. Eu nici macar nu stiu cine este administratorul asociatiei de proprietari si nici vecinii mei nu stiu. Mi s-a spus sa merg la primarie sa intreb. Cu alte cuvinte, firma de intermediere, care este a primarului si mentionez faptul ca toata lumea stie acest lucru, se ocupa de tot, iar asociatiile de proprietari au fost infiintate nu in beneficiul proprietarilor, cum ar fi normal, ci al altor persoane.
Eu am discutat cu vecinii despre toate astea, am incercat sa ii conving sa luam niste masuri, dar am tot primit acelasi raspuns: "Crezi ca rezolvam ceva?!"
Toata lumea este nemultumita dar nimeni nu face nimic!
Nu va mai plangeti atat, oricum platiti putin, doar 10 lei pe luna. Ar trebui sa platiti minim 100 de lei pe luna, macar sa-i rasplatiti cum trebuie pentru modul in care va trateaza.
Nici primarul si nici mama primarului nu va poate obliga sa pastrati relatia contractuala cu firma respectiva. Dar mi se pare ca voi chiar ii indragiti din moment ce inca continuati sa colaborati cu ei. Asa ca faceti o adunare generala si votati sa se mareasca taxa aia de administrare.
Diferenta apa
cmd_ro
Daca in luna august diferenta dintre indexul de apa facturat si indexul tuturor locatarilor este sa zicem -15 , iar in luna urmatoare este 15 , cum se ... (vezi toată discuția)