avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită debitor fara venituri
Discuție deschisă în Executare silită

debitor fara venituri

Buna seara,

Am o speta care mie mi se pare incurcata si, cu bunavointa dumneavoastra, poate reusesc sa ii gasesc o rezolvare cat mai avantajoasa pentru debitorul de buna - credinta.

Speta este urmatoarea:

Debitorul X, a divortat acum 15 ani si de atunci s-a aflat in partaj cu fosta sotie, partaj care s-a terminat anul trecut. Obiectul partajului a fost un imobil din care X a obtinut 114 mil. In timpul executarii a intervenit in proces Y, cu o cere cu pretentii impotriva lui X, cerere care dus la suspendarea executarii, astfel ca banii pe care trebuia sa ii ridice X au fost blocati in cont.
Y a sustinut in cerere ca banii pentru 80% din imobilul ce forma obiectul partajului au fost achitati din banii de pe CEC-ul de pe numele lui (cont in care bunica acestuia i-a virat bani, copilul fiind minor) si ca doreste ca jumatate din acei bani sa ii achite X.
In primul rand, s-a stabilit ca suma ce i-ar fi revenit lui Y de la X ar fi mai mare cu 60 de mil. decat cea pe care urma sa o primeasca X din imobil, suma pe care, repet, nu a mai ridicat-o.
Prin hotarare judecatoreasca s-a stabilit ca Y e indreptatit la acea suma, hotararea fiind contestata de X pe motiv ca el nu a mai ridicat nici un ban din imobil si prin urmare, nu poate fi tinut la achitarea acelei sume. Hotararea s-a mentinut, iar azi, 19 mai 2011, i-a sosit lui X o notificare prin care i s-a invederat ca are de plata catre Y suma de 60 mil. si ca trebuie depusa in termen de 15 zile, altfel, urmandu-se a se proceda la inceperea executarii silite.

Problemele ar fi urmatoarele:
- in primul rand, debitorul, X, este coproprietarul unui apartament , impreuna cu sotia, apartament al carui uzufruct este oprit de catre soacra lui X, in urma unui contract de vanzare-cumparare pe care aceasta din urma l-a incheiat cu cei doi soti
- in al doilea rand, X a fost concediat acum doi ani de la locul de munca, iar acum o jumatate de an a terminat si somajul, nemaireusind de atunci sa se angajeze, pe motive de varsta ( 50 ani), astfel ca, in momentul de fata, X nu are nici un venit

Intrebarile ar fi:
- Daca debitorul X este de buna credinta si achita o cota parte din suma datorata (10 mil), poate solicita executorului sa ii acorde un termen de 4-5 luni pentru restituirea esalonata a restului de plata?
- Si daca da, avand in vedere ca X nu are venituri, i se poate pune in vedere o suma lunara fixa, sau se poate acorda un termen limita - ar vrea el cam 5 luni - in care sa achite datoria?
- Cam care ar fi termenul maxim pe care l-ar putea obtine X in atare situatie?

Va multumesc anticipat pentru consiliere!

Cu respect,

Alina Popescu

Cel mai recent răspuns: Gilia_stud , utilizator 22:33, 19 Mai 2011
Orice hotarare judecatoreasca urmeaza a fi pusa in executare. Executarea in sine poate fi impiedicata temporar de existenta coproprietatii asa cum lipsa veniturilor este tot un impediment temporar la executare.
Orice eventuala intelegere cu privire la esalonare trebuie incuviintata de creditor.Nu hotaraste executorul, ci numai cel caruia ii datorati banii.
In concluzie, chiar daca doriti sa fiti de buna credinta si sa achitati dar nu aveti banii ..nu puteti plati esalobnat decat cu acordul creditorului.
Daca nu platiti, creditorul are posibilitatea ca din 6 in 6 luni sa reitereze cererea de executare, executorul verificand de fiecare data daca au aparut bunuri pe numele dvs.
In privinta coproprietatii, nu se poate executa silit acel imobil decat daca in prealabil se solicita iesirea din indiviziune...

succes
av. Ileana Schwarz
Deboiorul dvs. nu este insolvabil, este coproprietar pe un apartament si trebuia sa-si ia masuri anterioare , stiind ca are datorii . Ma rog, in prezent el poate fi executat silit pe casa , creditorul putand cere partajul dintre el si sotie . Executorul nu poate esalona plata decat cu consimtamantul creditorului. Termenele de plata si modul de plata a debitului poate fi stabilit in acord cu creditorul., altfel , el poate fi executat dintr-o data.
Va multumesc nespus pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)
Executorul achita sulta sotului fara titlu executoriu dandanaua dandanaua Prin hotarare judecatoreasca, imobilul apartinand sotilor a fost partajat, atribuindu-se sotului debitor I.M., care a fost obligat la sulta catre celalalt sot, ... (vezi toată discuția)
Cai de atac - executare silita Maiglo Maiglo Buna ziua, Am primit o somatie de executare silita, in 15 zile sa platesc debitul sau imobilul va fi vandut la licitatie. Daca instanta nu a fixat niciun ... (vezi toată discuția)