avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime

In prezent lucrez la spit jud de urg din tulcea de 14ani si 7 luni, inainte de acest job am mai lucrat aprox 2 ani (1an si 10 luni sau si 11 luni) in alta parte ,am avut 2 concedii de cresterea copilului(la primul copil 8 luni iar la cel de-ai2-lea 2 ani) IN LUNA MAI AM FACUT CERERE LA MANAGER SA-MI RECALCULEZE SPORUL DE VECHIME in bazaoug148/2005 art11 pct7 la care mi s-a raspuns eronat si bineinteles negativ CU ACEST RASpuns am facut sesizare la ITM TULCEA unde mis-a raspuns dupa investigatii ca in baza legii de mai sus mi s-a operat in cartea de munca si per. concediului de crestere de la al2-lea copil ACUM vine partea cea mai interesanta : am primit fluturasul de salariu pe luna iunie unde surprinzator nu mi s-a modificat sp. de vechime cu toate ca ,celorlalte colege ale mele in aceeasi situatie, pe care eu le-am invatat sa depuna o cerere la secretariat, au primit spor de vechime recalculat M-AM INTERESAT LAbiroul personal unde mi s- araspuns ca eu trebuie sa astept nu stiu ce decizie (raspuns) Vi se pare normal si legal toate aceste lucruri ?AR putea sa se lege de per. pe care am lucrat-o inainte ? si v -as mai ruga sa- mi spune-ti in baza carei legi se fac calcularile de vechime si de spor ca poate iar am greutati cu ei si vreau sa stiu sigur ce le arat
VA MULTUMESC PTR. INTELEGERE

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:53, 13 Iulie 2008
Persoanele salarizate in sistemul bugetar beneficiază, la funcţia de bază, de un spor de vechime în muncă de până la 25%, calculat la salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:
intre 3 si 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 ani 20%
peste 20 ani 25% (art.7 alin.1 din HG nr.281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare).

De asemenea, contract colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară contine dipozitii in acest sens.

Potrivit art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Va multumesc !si mai am o intrbare :conform oug148/2005 intra si perioada de conc de cresterea copilului(primul) di iul 1997 martie1998 sau este valabil doar dupa 2003(anumite pers asa afirma) ? dupa mine cred ca e valabil si ptr 1950
Este valabil de la data intrarii in vigoare a OUG nr.148/2005.
imi cer scuze dar nu sunt lamurita :per iul1997-martie 1998 nu se ia in calcul?iar iul2003 -iul2005 nici ea ?in aceste doua per am fost in concedie de cresterea copilului ptr. cei 2 copii ai mei sau este o problema de interpretare a legii? am alergat atat ptr. acest drept ca am obosit si nu stiu daca aavut vreun rost
Pe perioadele respective, legislatia era alta.
Pentru perioada iulie 1997 - martie 1998 a fost in vigoare Legea nr.120 din 9 iulie 1997 privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la 2 ani , care la art.4 prevedea ca, perioada concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani constituie vechime în muncă.
Legea a fost abrogata la data de 1 Aprilie 2001, cand a intrat in vigoare Legea nr.19/2000.

Legea nr.19/2000 si OUG nr.148/2005 prevad ca perioada în care o persoană beneficiază de CIC constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor.

Prin Legea nr.7/2007, art.18 al OUG nr.148/2005 a fost modificat in sensul ca perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Alte discuții în legătură

Spor vechime - concediul pentru cresterea copilului alemia alemia Am si eu o rugaminte vreau sa stiu daca perioada concediului pentru cresterea copilului (2ani) ,se ia in calcul la acordarea sporului de vechime. (vezi toată discuția)
Vechime in munca MCMCBRTR MCMCBRTR Am un copil nascut nov. 1998 si unul in aug 2004 pt care am beneficiat, la amandoi de CCC.. constituie vechime in munca si stagiu de cotizare? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bogdan vlad bogdan vlad Aş vrea să ştiu care este diferenţa, dacă există între \" vechime în muncă şi vechime în serviciu\". Menţionez că intre iulie 2005 şi iulie 2007 ... (vezi toată discuția)