Va rog sa-mi spuneti daca mai pot face ceva in legatura cu aceasta sentinta si daca imi pot redobandi dreptul de a mai conduce(permisul).Timp de doi ani si jumatatae cat a tinut procesul nu poate fi luat in calcul?
Solutie: dp 851 DECIS 16.05.2011 Admite recursul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi Casează decizia penală nr. 562/21.12.2010 a Tribunalului Galaţi şi sentinţa penală nr. 305/10.02.2010 a Judecătoriei Galaţi şi în rejudecare: În baza art. 87 alin. 1 OUG 195/2002 cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a, c Cod penal, art. 76 alin. 1 lit. d Cod penal condamnă pe inculpatul Diaconu Tudor Doru la o pedeapsă principală de 3 luni închisoare. În baza art. 71 alin. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a, teza II, b Cod penal. În baza art. 81 Cod penal şi art. 71 alin. 5 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni, stabilit potrivit art.82 Cod penal. În baza prev. art. 359 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal privitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. În baza prevederilor art. 189 – 191 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare la fond. Suma de 200 lei reprezentând onorariu avocat desemnat din oficiu în recurs pentru intimatul inculpat (av. David Gabriela) va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Galaţi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.05.2011
Sentinta nu are legatura cu dreptul de a conduce autovehicole. Deci in functie de cum aveti permisul, suspendat sau anulat, va puteti redobandi acest drept pe perioada suspendarii conditionate a pedepsei cu inchisoarea.
Termenul de incercare incepe la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare (deci perioada in care s-a judecat cauza nu intra in acest termen).
Acest termen presupune in principal faptul ca daca mai savarsiti vreo infractiune intentionata in acest interval, suspendarea pedepsei se revoca si se va executa intr-un loc de detentie.
La implinirea termenului de incercare ve-ti fi reabilitat de drept daca nu mai savarsiti alta infractiune si daca va indepliniti obligatiile civile.
Permisul a fost retinut de catre politia rutiera si nu stiu ce hotarare au luat ei dar stiu ca ei mi-au intocmit dosar penal.
De unde pot obtine informatii referitoare la permis,daca l-au anulat sau doar suspendat?
Multumesc.
De la politist am primit doar o dovada(fara drep de circulatie).Daca instanta,in hotararea definitiva , nu face referire la permis sau la acele articole de lege care anuleaza sau suspenda dreptul de a conduce(ma refer la legile din codul rutier),
unde trebuie sa ma adresez ?Pot cere instantei(recurs) care mi-a schimbat pedeapsa din amenda administrativa(instanta de fond si cea de apel) in inchisoare cu suspendare
sa faca,nu stiu,printr-un act aditional,referire si la starea permisului meu?
Potrivit art 114 al.1 lit b) din Oug.195/2002 permisul se anuleaza in cazul in care titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru savarsirea infractiunii prev. de art.87 al. 1 din aceeasi ordonanta.
Apoi, anularea permisului de conducere se dispune potrivit art.203 din Regulamentul de aplicare al Oug.195/2002 de catre seful serviciului politiei rutiere de pe raza caruia a fost constatata fapta , in baza hotararii judecatoresti ramasa definitiva.
Prin urmare, ca efect al condamnarii in conditiile mai sus aratate, permisul dvs. se anuleaza, iar potrivit art.116 al. 1lit. b) din aceeasi ordonanta, va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la de la data ramanarii definitive a hotararii de condamnare.