in cazul in care am achizitionat piese de schimb pt un utilaj doar pe baza de comanda pentru un utilaj pe care angajatii societatii fac montarea pieselor si la un moment dat dupa mai multe comenzi de piese de acelasi fel pentru acelasi utilaj ,piesele dintr-o comanda se uzeaza mult mai repede decat cele anterioare (toate piesele au fost exploatate in conditii similare si montate de aceleasi persoane) cum pot sa-mi recuperez prejudiciul avand in vedere ca este vb de o suma de aproape 10 000 lei si in plus productia stagneaza.... Am trimis o solicitare furnizor-producatorului expunand problema,eu considerand ca piesele au vicii ascunse si raspunde (cel putin conform C.civ.) adica calitatea materialului din care sunt facute este slaba. In schimb am primit pe fax certificat de conformitate care specifica garantia de 1 luna pt x pt de functionare (dar chiar si asa ma incadrez cu 3 zile in interiorul termenului de garantie) .
Directorul a solicitat sa examineze piesele inainte de a decide ca mi le inlocuieste ,dar poate sa refuze spunand ca nu am respectat instructiunile din certificatul de conformitate. Ce maipot face avand in vedere ca nu am un contract cu ei?
Chiar daca nu aveti un contract incheiat, tranzactia efectuata intre cele doua firme este un contract valabil de vanzare-cumparare. In lipsa de dispozitii speciale din contract, se aplica regulile dreptului comun.
Astfel, pentru vicii ascunse art.11 din decretul 167/58 stipuleaza ca prescriptie dreptului la actiune ale unui lucru transmis ( cazul nostru, respectivele piese) sau ale unei lucrari executate, incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tarziu de la implinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrarilor.
La alin.3 al aceluiasi articol se prevede ca:" prin dispozitiile prezentului articol nu se aduce nici o atingere termenelor de garantie, legale sau conventionale."
Asta inseamna ca, in situatia in care piesele pe care le-ati achizitionat nu au fost asa cum ati solicitat ( avand in vedere ca ati mai cumparat de la acea firma piese si totul a fost in regula), chiar daca termenul de garantie a expirat, puteti solicita inlocuirea lor sau returnarea pretului.
Desigur ca acest lucru se poate obtine pirn instanta , unde trebuie sa se efectueze o astfel de expertiza care sa stabileasca viciile ascunse ale pieselor.
Vicii
paul_2008
Societatea la care imi desfasor activitatea a comandat unei alte firme prelucrarea unor piese de schimb . Am platit in avans intreaga operatiune, iar la ... (vezi toată discuția)
Schimb apartament vicii
pimani
Urmeaza sa fac un schimb de apartament cu o alta persoana fizica cu plata unei sulte din partea respectivului. ma intereseaza daca dupa ce semnez contractul de ... (vezi toată discuția)