va rog frumos lamuriti-ma si pe mine. tatal meu e citat ca martor la talharie.
el a lucrat ca agent de paza la o banca, pana intr-o zi cand un tip a intrat in banca si fara sa l vada nimeni, fara sa faca scandal, fara sa ameninte a furat portofelul sefului bancii. deci a fost furt nu talharie, dupa mine. tatal meu si a pierdut serviciul din cauza asta. dupa cateva zile hotul a fost prins si portofelul recuperat. acum tatal meu e citat ca martor la talharie. de ce talharie? si a doua nelamurire e ca pe citatie scrie ca are dreptul la un aparator. de ce ca martor iti trebuie aparator? si mai scrie ca potrivit disp art 171 alin 2 si 3 apararea e obligatorie. in art 171 e vorba de inculpat si invinuit. de ce pe citatia asta unde scrie ca e citat ca martor apare acest art in care e vorba de inculpat? multumesc
1. ''De ce talharie?'' Incadrarea juridica a fost facuta in raport cu circumstantele concrete ale cazului.
2. "De ce ca si martor iti trebuie aparator?'' Sunteti intr-o eroare din cauza faptului ca acea citatie primita de tatal dvs. este un tipizat (formular) completat de organul de c.p. care este la fel atat in cazul invinuitului/inculpatului cat si in cazul martorului/partii vatamate.
In primul rand fiindca citatiile nu sunt anume pentru martori sau inculpati /invinuiti , fiind unele tipizate.Tata ldvs are caltate de martor.
Este ciudata incadrarea din ceea ce spuneti , fiindca daca nu au existat si acte de violenta ar fi furt calificat si nu talharie.Este insa posibil ca nici tatal dvs. si cu atat mai putin dvs. sa cunoasteti detaliile spetei.
Probabil ca urmeazaa fi schimbata incadrarea jridica.Totusi, daca hotul nu a facut scandal si nu l-a observat nimeni, sa inteleg ca nici tatal dvs. , care era paznic( probail de aceea a si fost destituit) ?,martor la ce este tatal dvs. ? oricum , sa se prezinte si sa declare exact ceea ce stie .
In cele spuse de colegii de forum regasesc o eroare; astfel , deposedarea prin violenta sau amenintare nu necesita producerea de zgomote sau un impuls auzit si observat de cei din jur, nu aveti cum sa stiti ce a declarat seful unitatii bancare; doi la mana recursul in interesul legii cu privire la talharie precizeaza ca violenta in cazul talhariei nu presupune violente fizice notabile neaparat, ci doar smucirea sau simplul fapt ca cel de la care se fura a observat faptul ca era furat (si a reactionat in orice fel) fara ca nimeni altcineva sa observe reprezinta infractiunea de talharie .
Asadar , tatal dumneavoastra se poate sa fi vazut un furt in acceptiunea Dumnealui , insa cu siguranta procurorul a incadrat bine din punct de vedere juridic.
In cazul citatiei, acord dreptate in integralitate colegilor de forum. Stima
@roman _ale, sunt de acord ca nu este necesar ca victimei furtului sa ii fie aplicate lovituri si ca orice act sussceptibil de violenta fizica ( smucire, impingere ) , cat si violenta psihica( amenintare ) , poate sa confere faptei incadrarea la talharie.Insa cu faptul ca vctima ar fi reactionat in orice fel, fara a fi auzita , am dubii, in primul rand ca nu vad nici cum s-ar putea proba astfel de violente si o astfel de incercare de impiedicare a faptei.
Reclamatie
maryo81_cta
Buna ziua!
Am depus o reclamatie la politie in ziua de 24.06.2010 si nu mai stiu nimic, a ramas ca ma suna ei.
In speta este vorba despre faptul ca la data ... (vezi toată discuția)