avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre un minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre un minor

Bunicii vor sa-i doneze nepotului, in varsta de 5 ani, o parte din casa dar noi parintii nu suntem de acord . Se poate ca ei sa faca aceasta donatie impotriva vointei noastre?
nu, dvs reprezentati copilul si fara acceptul dvs, copilul nu poate primi. si daca apeleaza la autoritatea tutelara pt instituirea curatelei, pt numirea curatorului si pt ca acesta sa-l asiste/reprezinte pe fiul dvs, au nevoie de acordul parintilor
dar de ce nu sunteti de acord?
gi_jane2 a scris:

nu, dvs reprezentati copilul si fara acceptul dvs, copilul nu poate primi. si daca apeleaza la autoritatea tutelara pt instituirea curatelei, pt numirea curatorului si pt ca acesta sa-l asiste/reprezinte pe fiul dvs, au nevoie de acordul parintilor
dar de ce nu sunteti de acord?

Oy-oy-oy! Va cam grabiti cu concluziile. Daca intre cel care exercita drepturile parintesti si minor exista conflict de interese - ca in cazul de fata in care parintii, urmarind un interes diferit de al minorului vor sa-l impiedice pe acesta sa-si mareasca patrimoniul - se poate sesiza autoritatea tutelara si numi un curator.
In acest sens Codul familiei dispune:

art. 97 Ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii lor minori, fără a deosebi după cum aceştia sunt din căsătorie, din afara căsătoriei ori înfiaţi. Ei exercită drepturile lor părinteşti numai în interesul copiilor (s.m.).
Art. 108. - Autoritatea tutelară este obligată să exercite un control efectiv şi continuu asupra felului în care părinţii îşi îndeplinesc îndatoririle privitoare la persoana şi bunurile copilului. (s.m.)
iar art. 132 cu toate ca este situat la capitolul despre tutela al celui care este lipsit de ocrotirea parinteasca se aplica si in cazul parintilor
Art. 132. - Ori de câte ori se ivesc între tutore şi minor interese contrare, care nu sunt dintre cele care trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, autoritatea tutelară va numi un curator.

Asadar, bunicii pot sesiza autoritatea tutelara pentru a fi numit un curator care sa reprezinte pe minor cand se accepta donatia, chiar daca parintii se opun.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Oy-oy... greu la deal cu boii mici..
pe un site, unde sunt scrise ce acte sunt necesare pt instituirea curatelei, scrie si ca e nevoie de "acordul reprezentatului (atunci cand e cazul)". eu am citit ...acordul "reprezentantului"....si m-am dus la vale. imi cer scuze :sorry:
ma gandesc insa, ca daca exista motive temeinice si nu e in interesul minorului sa accepte donatia, aceasta nu se va realiza
Îmi vine cam greu să găsesc o situaţie ipotetică în care nu ar fi în interesul minorului să primească "gratis" un imobil... :hm:
@ nicu12 =D> Chiar asa! Marirea patrimoniului e intotdeauna avantajoasa.

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil? ofemeiedisperata ofemeiedisperata buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta. sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu ... (vezi toată discuția)
Minorul poate dobandi imobil ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, as vrea sa intreb in ce masura se poate transfera proprietatea unui imobil pe numele unui minor. Se poate face un contract de vanzare-cumparare sau ... (vezi toată discuția)