avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... situatie incerta gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

situatie incerta gravida

Problema mea e in felul urmator:
M-am angajat in 25.10.2010 la o firma de recrutare personal,iar lucrul efectiv desfasurandu-se pentru o alta firma,firma unde eu eram pontata,platita pentru ca banii se virau inconturile firmei de recrutare.contractul a fost pe perioada determinata de 3 luni + inca 3 luni,urmand sa inceteze in momentul in care firma la care imi desfasor efectiv activitatea sa ma preia ca angajat direct al lor si sa intocmim un contract individual de munca.acest lucru s-a intamplat in data de 19.05.2011 cu incepere a cim din data de 23.05.2011.
In urma faptului ca m-am simtit foarte rau in ultima luna,m-am prezentat la medic,care nu a gasit nimic in neregula,dar fiindca,desi ciclul meu menstrual era in regula si eu prezentam simptome de graviditate,a hotarat sa imi faca analize si un consult ginecologic....de unde...surpriza...a reiesit ca sunt insarcinata in 12 saptamani.
Acum intrebarea mea e urmatoarea:Conteaza ca,in fapt,chiar daca cim-ul era cu o firma ,am lucrat la aceasta firma care m-a preluat incepand cu 23.05.2011 sau se considera ca abia acum m-am angajat la ei si e posibil sa am probleme in a le spune ca sunt insarcinata?
Si as vrea sa mai stiu ceva:Chiar daca o sa le spun in scris,au dreptul sa ma concedieze?Chiar la cateva zile de la angajare?Sau sa ma acuze ca am stiut si am tacut doar pentru a nu risca locul de munca?
Si daca se intampla asta,daca de la locul anterior de munca am incheiat cim in data de 12.09.2010 si contractul cu firma de recrutare l-am facur in 25.10.2010 se considera continuitate?
Va rog frumos sa ma lamuriti cumva pentru ca vreau sa fac ce e mai bine,in conditiile in care,daca sanatatea imi permite,vreau sa imi continuui activitatea pana la 7 luni sa zic.deci nu am facut asta ca sa nu mai lucrez si sa stau asigurata acasa.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 3 Iunie 2011
se considera ca abia acum m-am angajat la ei si e posibil sa am probleme in a le spune ca sunt insarcinata?

In mod normal nu ar trebui sa aveti probleme in a va anunta (in scris si cu dovada medicala) starea de graviditate.

Chiar daca o sa le spun in scris,au dreptul sa ma concedieze?Chiar la cateva zile de la angajare?Sau sa ma acuze ca am stiut si am tacut doar pentru a nu risca locul de munca?

Poate dispune concedierea pentru alte motive (restructurare post).Nu va poate acuza de "ascundere" decat in situatia in care, la angajare, v-a cerut sa declarati acest lucru, avand in vedere conditiile concrete de munca in care trebuie sa va desfasurati activitatea.

M-am angajat in 25.10.2010....urmand sa inceteze...in data de 19.05.2011 cu incepere a cim din data de 23.05.2011...asta,daca de la locul anterior de munca am incheiat cim in data de 12.09.2010 si contractul cu firma de recrutare l-am facut in 25.10.2010 se considera continuitate?

Cam incurcata expunerea, de ex.: "M-am angajat in 25.10.2010" in raport cu "daca de la locul anterior de munca am incheiat cim in data de 12.09.2010 si contractul cu firma de recrutare l-am facut in 25.10.2010".
Durata activitatii este perioada dintre data incheierii unui contrat si data incetarii acestuia. Intre doua contracte poate sa exista sau nu perioada neacoperita (zile, luni sau ani). Puteti constata asta studiind contractele incheiate.

Eu as vrea sa stiu concret ce mi se poate intampla cel mai rau...ce consecinte poate avea faptul ca anunt firma la care lucrez ca sunt gravida la doar 1-2 sapt de la angajare si am deja 3 luni si ceva....adica,prin concret vreau sa stiu ma dau afara daca nu ma cred ca nu am stiut nici eu pana acum aproape 1 luna,imi pot refuza concediul prenatal sau cel de risc maternal?si ce altceva mai pot sa faca?
Codul Muncii:
[ 3 adnotări ]
Art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
......
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.......

Art. 21 din OUG nr.96/2003 prevede:
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla în concediu de maternitate;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la concediu de risc maternal? Silvianiny Silvianiny Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la drepturile mele de a beneficia de concediul de risc maternal si I.D.C prin urmare va prezint situatia ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate cossoso cossoso Lucrez cu contract de 4ore intr-un salon de infrumusetare si sunt insarcinata in 7 saptamani.As vrea sa stiu de cand as putea sa intru in concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Elis91 Elis91 Buna ziua, In urma cu doua zile am aflat ca la sfarsitul lunii Ianuarie firma la care sunt angajata isi restrange activitatea, deci in baza art 65 si art 75 ... (vezi toată discuția)