Pentru femeia de serviciu se face CIM, nu conventie civila, chiar daca lucreaza 1 ora pe zi, cu atat mai mult cu cat presedintele a scris ca face o activitate dependenta. Deci trebuie inscris in Revisal la ITM, iar la fisc completata decl.112 - sectiunea A - pentru care se platesc CAS, CASS, somaj atat pentru angajat, cat si pentru angajator, impozit 16%.
Daca e primul loc de munca i se face si deducerea din salariul brut, dupa ce s-au scazut contributiile pentru angajat si se impoziteaza ceea ce ramane dupa aceste scaderi. Dupa toate aceste scaderi trebuie sa ramana salariul net cat ii dati in mana.
Apoi se calculeaza si CAS, CASS, somaj din salariul brut.
Daca este pensionara nu se plateste somajul, nici angajat, nici angajator.
Pare dificil, chiar si este dificil pana se pun lucrurile in ordine, dar dupa ce se intra in normal, practic devine extrem de simplu.
In 2011, ( an diferit de cel din 2000), au aparut modificari legislative, contractuale, etc, de care trebuie sa tinem cont.
Art. 7 alin. (1) pct. 2 subpunctul 2.1 si 2.2 din Codul Fiscal face referire la posibilitatea inspectorului de a reconsidera o activitate declarata ocazionala la o activitate dependenta, daca are caracter repetitiv si indeplineste unul din criteriile mentionate in articol.
In Codul Muncii gasim elemente din art.7, asa ca inspectorul de la ITM v-a constata usor incalcarea legislatiei.
Conform art. 296³ lit. c) din Codul fiscal, AP fiind entitati asimilate angajatorului au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, pentru care vor declara/plati si urmatoarele, din partea angajatorului:
- 0,85% pentru contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
- 0,25% pentru contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale;
- 0,168% pentru contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Chiar daca este pensionar aceste 3 contributii se iau in calcul.
D.020 nu se foloseste la AP.