avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ne-am trezit cu terenul vandut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ne-am trezit cu terenul vandut

In anul 1996 I.G. doneaza prin act autentic terenul X in com [editat de admin] , obtinut in baza legii 18/1991
Donatarul isi face rol la primarie , plateste impozit si terenul este lasat in administrare asociatiei [editat de admin] , de unde primeste anual produse agricole .
In 2009 acelasi I.G. prin mandatar [editat de admin] instraineaza terenul X prin act de vanzare cumparare , intocmit de notarul [editat de admin] , in baza aceluiasi titlu de proprietate , cumparator fiind tot [editat de admin] .
Terenul nu avea cadastru si certificatul fiscal a fost obtinut pentru ca la rolul lui IG nu figura respectivul contract de donatie (aceasta este scuza oficiala)
Cel putin din punct de vedere teoretic sunt 2 variante
A Contractul de donatie revocat in baza art 829 Cod civil - am verificat pe portal.just.ro dupa numele eventualului reclamant IG si nu apare intrun astfel de litigiu si nici nu avea motiv pentru intentarea unui astfel de proces
B O complicitate a mafiei imobiliare cu primaria pentru ca in respectiva zona se zvoneste ca urmeaza sa se construiasca un aeroport pt firmele low cost .

1. cum pot sa verific daca acest contr de donatie a fost revocat ?
2 Daca nu a fost revocat problema se va rezolva in instanta cu o actiune in constatarea nulitatii actului de v-c ? sau alt tip de actiune ?
3 Ce mai pot face pentru a clarifica situatia , atat pentru mine cat si pentru instanta
a. pot cere actele ce au stat la baza intocmirii contr de v-c de la dna notar [editat de admin] ?
b. pot sa cer de la primarie vreun act (istoric de rol sau certificat de atestare fiscala)? pot sa ii acuz si pe ei de neglijenta in serviciu ?
c. ma poate ajuta biroul de carte funciara ?
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: itfirm , utilizator 13:53, 31 Mai 2011
Buna ziua,

In primul rand, cred ca nu ar fi trebuit sa mentionati numele notarului si al mandatarului.

Apoi, exista un principiu al irevocabilitatii donatiilor, si chiar daca ar fi fost revocat, donatarul ar fi trebuit sa cunoasca acest lucru.
Revocarea pentru ingratitudine se face daca ce exista o hotarare definitiva si irevocabila de condamnare a donatarului, pentru actiuni grave, cum ar fi faptul ca a atentat la viata donatorului.
Despre revocarea pentru survenienta de copil am fi putut vorbi daca donatorul n-ar fi avut copii la data cand a donat, dar i s-a nascut unul ulterior, de a carui conceptie nu stia.
Daca spuneti ca donatia a fost facuta in forma autentica, nu putem spune despre neindeplinirea conditiilor.

Cartea funciara va poate ajuta, in sensul ca va poate confirma faptul ca actul de vanzare-cumparare a fost intabulat pe numele cumparatorului... deci dreptul sau de proprietate este acum opozabil tertilor.

Eu cred ca avem de a face cu vanzarea lucrului altuia.
Sau... o fi uitat ca v-a donat. :slap:
Din ce am auzit de la primarie dl Genovel a facut cadastru si intabulare pentru respectivul terenul , dar nu am un act oficial din care sa rezulte acest lucru .
Data fiind situatia de fapt sunt sanse infime (doar teoretice cred) ca donatia sa fi fost revocata in baza art 829 Cod civil .

In conditiile in care are cadastru si intabulare si donatia nu a fost revocata pe ce art de lege imi pot motiva cererea de chemare in judecata ?
art 1337 din codul civil - vanzatorul este de drept obligat , dupa natura contractului de vanzare , a raspunde catre cumparator de evictiunea totala sau partiala a lucrului vandut sau de sarcinile la care s-ar pretinde supus acel obiect si care n-ar fi declarate la facerea contractului
Aici se vorbeste de raspundere vanzatorului in fata cumparatorului , mi se pare normal ca eu sa il chem direct in judecata pe cel ce a vandut terenul ce nu ii apartinea sau il chem in judecata pe actualul proprietar iar acesta il poate chema in calitate de garant pe vanzatorul terenului ?

Am lasat cele 2 nume intregi in speranta ca sunt si alte persoane in aceeasi situatie si pot sa ma ajute , cunoscand acest mod de operare sau persoanele ce in viitor vor avea aceasta problema cu aceleasi persoane
am calculat taxa de timbru si este destul de mare . Daca exista 4 coproprietari si 2 dintre ei se inscriu in prevederile OUG 51/2008 , taxa de timbru se calculeaza in functie de partea fiecaruia ?

daca inaintam o actiune penala si apoi in cadrul acesteia formulam o actiune civila , plata va cadea in sarcina celui culpabil ? se poate cere anularea actului de vanzare cumparare in acest caz ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie/vanzare-cumparare Alexandrescudan Alexandrescudan Buna ziua, Contract de donatie si contract de vanzare/cumparare pe acelasi imobil, nu se poate face intabulare. Va rog asistenta juridica! (vezi toată discuția)
Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)
Valabilitate acte incheiate la notar !!! julius jr julius jr am citit in forum: pentru ca un act v-c sa fie legal incheiat in fata notar trebuie ca vinzatorul sa prezinte TP sau extras CF sau certificat de most ! eu ... (vezi toată discuția)