avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate

Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul termic (indiferent daca tevile sunt izolate sau nu) .
La noi in bloc nu este asa .... unii care au centrale termice nu platesc deloc. Desi am centrala termica si tevile izolate am de plata pentru luna aprilie cea mai mare suma din bloc adica 20% din consumul total al scarii!!!!!
Sunt 20 de apartamente dintre care 12 au centrale termice proprii. In luna aprilie a.c. vecinul de dedesubt cu tevi verticale si calorifer are de plata vreo 60 de lei iar eu cu CT proprie platesc pentru tevile verticale aproape 400 de lei. Pai daca el, singurul de pe coloana fara CT, nu a consumat caldura, nici in calorifer si nici in tevi cum de am consumat eu? Vecina de deasupra cu CT proprie nu are nimic de plata ca este izolata, cea de deasupra ei 300 de lei, iar cel de la etajul 4 nimic ca nu mai are tevi in casa. Ce tip de izolare poate avea cineva la etaj intermediar, la tevile comune astfel incat sa nu plateasca deloc?
Nu am primit de la firma de citiri nici o nota de consum individual pe ultimele 2 luni.
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 12:03, 27 Ianuarie 2012
Da, din finalul post-ului dvs. am inteles ca proprietarilor din bloc fara CT, deci cu incalzire centralizata, li se calculeaza costurile cu incalzirea - prin repartitoare de costuri si, intr-adevar aici se aplica prevederile Ordinului 343/2010, insa asa cum spun prevederile si ati inteles si dvs. acesta se aplica tuturor apartamentelor, indiferent ca au tevile izolate sau nu. Sigur ca firma care gestioneaza activitatea de calculare a costurilor trebuie sa faca diferente intre un ap. cu tevi izolate si ap. neizolate, dar nu in ”halul” in care aratati! Este de-a dreptul revoltator ce se intampla la dvs. in bloc, astfel incat, impreuna cu inca 2-3 vecini carora li s-a repatizat asemenea sume la incalzire, sa mergeti la acea firma sa va explice cum au reusit asemenea catastrofe de calcule.
Sigur ca daca discutam de pierderi de caldura, aceasta nu se pierde doar prin tevile verticale, care daca mai sunt si izolate, pierderile sunt minimale, insa toata tevaraia de la subsol, eventual de pe casa scarii si spatiile comune - uscatoare, etc. pot sa fie dotate cu calorifere care incalzesc aceste spatii (daca sunt).
Apoi, nici eu nu am inteles de ce nu toti proprietarii cu CT nu sunt tratati la fel, ma rog cu mici diferente, daca au camere diferite, daca au tevile izolate sau nu.
Deci impreuna cu administratorul sau chiar presedintele as. prop. faceti o vizita la firma cu pricina si sa va recalculeze totul...
Nu am inteles daca in tot acest sezon (oct. 2010 - aprilie 2011) vi s-au mai repartizat costuri cu incalzirea sp. comune sau acum este prima data? Chiar asa sa fie si tot sunt niste sume de care pana acum nu am mai auzit si credeti-ma, discutam de ceva vreme pe acest forum despre ”multiplele avantaje” ale acestor repartitoare de costuri!
Apoi, in conditiile in care doar 8 ap. din 20 au ramas la ”comun”, trebuie sa va hotarati (in AG), ca incepand din sezonul urmator sa se renunte la repartitoare deoarece nu se mai indeplineste conditia minimala a ponderii apartamentelor care folosesc incalzirea centralizata - 80%. La dvs. observ ca ponderea este oarecum inversa, 60% dintre ap. au CT si doar 40% dintre ap. folosesc CET-ul...
Va multumesc pentru ajutor.
Am platit lunar sumele de incalzire ptr tevi pana in luna martie inclusiv (200 lei insumat) pentru ca stiam ca asa este Ordinul ANRE.
O parte din vecinii cu CT au refuzat sa plateasca orice suma. La cinci dintre acestia li se restituie banii neplatiti (daca adun cat li se restituie iese exact suma datorata de mine pe luna aprilie).
Sefa de bloc, de la alta scara, spune ca nu s-au primit notele de consum pe ultimele doua luni de la firma de repartitoare (dar atunci cum s-au calculat sumele pentru lunile respective?) si ca fiecare sa se descurce pe cont propriu (ea face parte dintre cei carora li se restituie sumele ptr tevile verticale izolate). Firma de repartitoare a venit prin luna octombrie 2010 si a verificat toate tevile din bloc izolate sau nu ... acum brusc unii sunt mai izolati decat altii. Indecent mi se pare modul cum au repartizat sumele celor cu centrale termice (unii cu 25 de lei altii cu 400 de lei). Nu stiu cum s-a incheiat contractul cu firma de , ce contine desi am solicitat verbal sa fie afisat undeva si nici daca este valabil procentul de 80%. Nu sunt calorifere pe casa scarii etc. Poate sunt subiectiva dar s-au ochit, pentru sumele catastrofale, cateva persoane vulnerabile sau antipatice despre care se presupune ca nu pot lupta pentru drepturile lor (batrini singuri de 90 de ani etc.)
Buna ziua,
Ordinul este clar.
Trebuie să se plătească şi căldura degajată de ţevile de la încălzirea comună.
Asta este,ai centrală termică şi locuieşi la bloc în condominiu trebuie să suporţi şi alte cheltuieli.
Problema este alta.Repartitoarele nu sunt supuse sub niciunui control legal.Aici e buba.Gigacalorimetru este verificat metrologic iar repartitoarele nu.
Până la soluţionarea problemei vă solicit să fiţi alături de cei care semneaza petiţia de abrogarea a ordinului.
unde pot semna petitia?
Buna ziua,as fi si eu interesata unde se poate semna petitia,oricum firmele de calcul repartitoare,au calcule diferite,de la una la alta,desi legea e una.

Alte discuții în legătură

Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata incalzire in bloc danaluminita danaluminita Locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente, din care mai mult de 50% sunt cu incalzire cu centrala proprie de apartament. restul apartamentelor sunt ... (vezi toată discuția)