avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 10/2000 art. 16
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 10/2000 art. 16

Bună ziua
Solicit ajutor din partea specialiştilor în interpretarea corectă a art. 16 Leg. 10/2000.
Concret : am revendicat un teren intravilan, preluat abuziv. Ulterior, pe acest teren s-a edificat o unitate preşcolară.
Înrebare : am dreptul la retrocedarea în natură a terenului, respectând prevederile art. 16 modificat, adică fiind de acord cu închirierea ?
Art. 16. - (1) În situatia imobilelor ocupate de unitati bugetare/învatamânt,/sanatate, asezaminte social-culturale sau de institutii publice, sedii ale partidelor politice legal înregistrate, de misiuni diplomatice, oficii consulare, reprezentantele organizatiilor internationale interguvernamentale acreditate în România, precum si de personalul cu rang diplomatic al acestora, necesare în vederea continuarii activitatilor de interes public, social-cultural sau obstesc, fostilor proprietari li se acorda masuri reparatorii prin echivalent, în conditiile prezentei legi.
(2) Ministerele de resort, precum si celelalte institutii publice interesate vor propune, iar Guvernul va stabili prin hotarâre, imobilele care nu vor fi retrocedate în natura si pentru care se acorda masuri reparatorii prin echivalent potrivit alin. (1).
(3) În cazul în care imobilul nu mai este necesar potrivit scopului legal stabilit, fostii proprietari care beneficiaza de masuri reparatorii prin echivalent, în cazurile prevazute la alin. (1), vor fi notificati pentru a opta în viitor pentru restituirea în natura. În aceste cazuri persoanele beneficiare de masuri reparatorii vor restitui sumele primite sau echivalentul bunurilor ori serviciilor, actualizate cu rata inflatiei.
(4) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica imobilelor preluate fara titlu valabil.
(5) Litigiile se solutioneaza potrivit dreptului comun, cu celeritate.
Mulţumesc, probabil am intrepretat eronat textul art. 16 .-(1) " În situaţia imobilelor având destinaţiile arătate în anexa nr.2 lit. a) care face parte integrantă din prezenta lege, necesare şi afectate exclusiv şi nemijlocit activităţilor de interes public, de învăţământ, de sănătate, ori social-culturale, foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se restituie imobilul în proprietate cu obligaţia de a-i menţine afectaţiunea pe o perioadă de până la 3 ani, pentru cele arătate la pct. 3 şi 4 din anexa nr. 2 lit. a) sau, după caz, de până la 5 ani de la data emiterii deciziei sau a dispoziţiei, pentru cele arătate la pct. 1 şi 2 din anexa nr. 2 lit. a) . "
Am iniţiat această discuţie, deoarece legiuitorul nu precizează în mod expres dacă se referă la " imobile terenuri " sau " imobile construcţii " , lăsând astfel loc interpretării arbitrare.
Deci dacă mă poate lămuri cineva sub acest aspect.
Vă mulţumesc
Cu consideraţie
Gh. Antonescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eveniment neprevazut ruxandrav8 ruxandrav8 :(Buna ziua, Am nevoie de opinia unui expert in aplicarea legii 247/2005 (l. proprietatii). Doresc sa stiu care este solutia cea mai corecta pentru ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea caselor cu legea 10 coze coze Cu legea 10 am retrocedat terenul pe care am avut construita casa, dar cand am facut cererea am facut ptr retrocedare teren si contravaloare ptr imobil dar am ... (vezi toată discuția)
Tergiversare anrp KLTM KLTM Avem un dosar pe Legea 10 la ANRP de ani de zile care zace acolo. A fost facuta evaluarea imobilului in anul 2011, pe legea veche si noi am fost de acord cu ... (vezi toată discuția)