avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eveniment neprevazut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eveniment neprevazut

:(Buna ziua,
Am nevoie de opinia unui expert in aplicarea legii 247/2005 (l. proprietatii).
Doresc sa stiu care este solutia cea mai corecta pentru urmatoarea situatie:
am cerut, conform legii, retrocedarea imobilului (aflat in mediul rural) detinut de bunicul meu, care in ultimii ani era folosit ca scoala; raspunsul comisiei de retrocedare consta in recunoasterea dr. de proprietate adoptandu-se decizia de retrocedare a imobilului in 2010 (pana atunci urmand a se construi o cladire adecvata pentru activitatea scolara, cu finantare Banca Mondiala).

In acest context, in urma unui incendiu devastator, izbucnit pe 11 iulie curent, cladirea este practic distrusa (nu s-a efectuat inca o evaluare). Conform Pr.-V. completat de pompieri, incendiul a izbucnit de la un conductor imbatranit (instalat in magazia de lemne). Primaria locala m-a informat in scris despre aceasta situatie si m-a convocat pentru reglementarea dosarului de restituire. Telefonic am fost informata ca exista o singura solutie, acceptata si de comisia de improprietarire judeteana:
restituirea in ziua de azi a terenului; evaluarea pagubelor (inteleg ca pe spezele guvernului); convertirea sumei calculate drept paguba in obligatiuni la Fondul Proprietatea.

La intrebarea mea daca in aceasta situatie, se va restitui acum si nu in 2010 si cealalta cladire din aceeasi curte, revendicata de mine (3 camere!!!!) in care functioneaza inca gradinita, mi s-a raspuns ca pentru aceasta, ramane valabila decizia initiala de restiuire, in anul 2010.

Raman in asteptarea raspunsului/opiniilor dvs.pt care va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 18:48, 10 Septembrie 2007
Art. 16. - (1) În situaţia imobilelor având destinaţiile arătate în anexa nr. 2 lit. a) (gradinite, şcoli, licee, colegii, şcoli profesionale, şcoli postliceale, instituţii de învăţământ superior) care face parte integrantă din prezenta lege, necesare şi afectate exclusiv şi nemijlocit activităţilor de interes public, de învăţământ, sănătate, ori social-culturale, foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se restituie imobilul în proprietate cu obligaţia de a-i menţine afectaţiunea pe o perioadă de până la 3 ani, pentru cele arătate la pct. 3 şi 4 din anexa nr. 2 lit. a) sau, după caz, de până la 5 ani de la data emiterii deciziei sau a dispoziţiei, pentru cele arătate la pct. 1 şi 2 din anexa nr. 2 lit. a).
(2) În acest interval plata cheltuielilor de întreţinere aferente imobilului respectiv revine deţinătorilor.
(3) Proprietarii vor intra în posesia bunurilor imobile restituite în termen de cel mult 5 ani de la redobândirea dreptului de proprietate.
(4) În cazul în care proprietarul pune la dispoziţie un alt imobil corespunzător, care respectă normele şi cerinţele legale incidente desfăşurării în condiţii adecvate a activităţii prevăzute la alin. (1), utilizatorul este obligat ca, în termen de 90 de zile, să procedeze la eliberarea acestuia.

IN CONCLUZIE, PRIMARUL TREBUIE SA EMITA O DISPOZITIE IN BAZA LEGII NR. 10/2001 PRIN CARE DEVENITI PROPRIETAR ASUPRA IMOBILULUI, DAR AVETI OBLIGATIA DE A-I MENTINE AFECTATIUNEA PE O PERIOADA DE CEL MULT 5 ANI DE LA EMITEREA DISPOZITIEI.
DUPA 5 ANI DE LA REDOBANDIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE VETI INTRA IN POSESIA BUNULUI.
DACA IN 2006 A FOST EMISA DISPOZITIA DE RETROCEDARE, ATUNCI E CORECT CA IN 2010 SA DOBANDITI POSESIA DELOR 3 CAMERE (GRADINITA).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 10/2000 art. 16 antonescu gheorghe antonescu gheorghe Bună ziua Solicit ajutor din partea specialiştilor în interpretarea corectă a art. 16 Leg. 10/2000. Concret : am revendicat un teren intravilan, preluat ... (vezi toată discuția)
Impozit legea 10 In septembrie 2002 am obtinut printr-o decizie din partea AGA un imobil (casa). Terenul aferent casei nu a fost retrocedat, am actionat in instanta si in ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare sau in evacuare? sachil sachil Am urmatoarea situatie: in ianuarie 2008 am fost pus in posesia unui imobil nationalizat si retrocedat, locuit de chiriasi. La aceasi data contractele lor de ... (vezi toată discuția)