Am urmatoarea situatie: in ianuarie 2008 am fost pus in posesia unui imobil nationalizat si retrocedat, locuit de chiriasi. La aceasi data contractele lor de inchiriere cu statul au fost sistate. Le-am propus incheierea unor noi contracte, dar 2 dintre ei au refuzat, cerand sa le fac pe 5 ani, desi era prevazuta prosibilitatea prelungirii. M-au dat in judecata pentru a le face contract pe 5 ani. Li se respins actiunea. Au facut apel. Acest lucru m-a deranjat si m-a facut sa iau decizia de a introduce si eu actiune, pentru a-i obliga sa paraseasca locuinta.
Intrebarea mea e ce fel de actiune trebuie introdusa, in evacuare sau in revendicare, pe ce temei si cum trebuie motivata?
Am gasit pe net situatii contradictorii, cand actiunea in evacuare a fost respinsa, neexistand raporturi contractuale, dar si actiune in revendicare respinsa, paratii fiind considerati detentori precari.
Cum sunt patit cu actiuni formulate gresit, as dori sa aud niste pareri, eventual niste spete mai recente.
Multumesc.
veti urma calea actiunii in evacuare.
o sa caut un model pt. dvs.
DOMNULE PREªEDINTE,
Subsemnatul ............., domiciliat în localitatea .................., judeţul ............, str. ............, nr. ........, etajul ......., apart. ......., chem în judecată pe ............ domiciliat în localitatea ................, judeţul ............, str. ..........., nr. ........, etajul ......., apart. ........, pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să dispuneţi evacuarea lui pe data de ........... din imobilul proprietatea mea din localitatea ..............., judeţul ............., str. .............., nr. ......., etajul ........, apart. ......., ca urmare a expirării termenului pentru care fusese încheiat contractul de închiriere intervenit între noi la data de ................ şi vizat de .................. sub nr. .............. din ............., şi să-l obligaţi să-mi plătească suma de .............. lei cu titlu de despăgubiri pentru timpul cât a stat fără drept în imobilul meu. Cer, de asemenea, cheltuieli de judecată şi onorariu de avocat.
Motivele acţiunii sunt următoarele:
În fapt, am închiriat pârâtului la data de ............., în temeiul contractului sus-menţionat, o cameră din apartamentul proprietatea mea, situat în localitatea ............ str. ............., nr. ........, pe termen de ............ Această cameră face parte din suprafaţa legală a subsemnatului şi a familiei mele, care, deşi în număr de ........ persoane, ocupăm o suprafaţă locativă de numai ....... mp. În aceste condiţii, contractul încheiat între mine şi pârât nu a fost prelungit, nu a intervenit nici prelungirea lui convenţională, întrucât la data de ............., prin notificarea transmisă prin Serviciul de executări al Tribunalului ...................... şi înregistrat sub nr. ..........., din .............., i-am pus în vedere pârâtului că la expirarea termenului contractual, şi anume la data de ............., trebuie să părăsească camera ocupată de el. Deşi acest termen a trecut, pârâtul refuză să evacueze camera, cu toate că prin ordinul de repartiţie nr. .............. din ............. al Serviciului de gospodărie locativă i s-a atribuit o suprafaţă locativă corespunzătoare.
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 1436 C. civ.
Înţeleg să mă folosesc de proba cu acte, şi anume de contractul de închiriere dintre mine şi pârât, de cercetarea la faţa locului şi de adeverinţa eliberată de Serviciul de gospodărie locativă al ..................
Depun prezenta acţiune precum şi copii legalizate de pe sus-menţionatul act, în dublu exemplar, dintre care unul pentru instanţă şi altul pentru a fi comunicat pârâtului.
Semnătura reclamantului,
........................
DOMNULUI PREªEDINTE AL .........................
trebuie sa modificati un pic actiunea:
- trebuie sa specificati ca imobilul v-a fost retrocedat in .....
- ca in imobil locuiesc persoane cu contracte de inchiriere expirate/fara contract.
In evacuare ... fara doar si poate.
Revendicarea este a proprietarului neposesor care cere instantei sa i se constate dreptul de proprietate si sa redobandeasca posesia. Ori dreptuyl dvs. este deja consfiintit.
Motivarea este lipsa de titlu.
Practica ?
(C. Ap. Bucureşti, secţia a IV-a civilă, decizia nr. 1194 din 23 mai 2006)
(Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IX-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, decizia nr. 772R din 5 decembrie 2006)
(Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5830 din 13 iunie 2006
multumesc , dar eu nu am incheiat cu paratul nici un contract de inchiriere.
astfel, as putea intra sub incidenta
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 2102 din 17 martie 2005 :
"În cauza de faţă, între reclamantă şi pârât nu au existat raporturi de obligaţii derivate din locaţiune, ci raporturi de drept real constând în exercitarea fără drept de către pârât a posesiei asupra imobilului proprietatea reclamantului.
Ca urmare, dreptul real de proprietate al reclamantului nu poate fi apărat decât pe calea acţiunii în revendicare, nicidecum pe calea acţiunii în evacuare.
Cum însă reclamanta a înţeles să utilizeze calea acţiunii în evacuare şi nu pe cea în revendicare pusă la îndemâna sa, iar judecătorii nu pot schimba obiectul acţiunii, ci doar eventual temeiul juridic al acesteia (art.129 alin. ultim Cod procedură civilă), instanţele aveau obligaţia de a respinge ca inadmisibilă acţiunea în evacuare."
pe de alta parte am gasit si
Secţia civilă, decizia nr.2646 din 2 iulie 2002
Acţiunea în revendicare se distinge de acţiunea în evacuare prin caracterul său petitoriu, ceea ce presupune că pârâtul nu este un simplu detentor precar, ci un posesor care stăpâneşte lucrul sub nume de proprietar.
Aşa fiind, aceştia nu pot fi consideraţi că deţin posesia asupra bunului, definită ca o stare de fapt generatoare de efecte juridice care constă în stăpânirea materială sau exercitarea unei puteri de fapt, cu intenţia şi voinţa de a se comporta, faţă de ceilalţi, ca proprietar sau titular al unui drept real.
Imi este greu sa imi dau cu parerea vis a vis de aceste doua spete atat vreme cat nu le citesc .. cap coada.....
Daca le aveti .. haideti sa le citim impreuna si vedem la ce se refera fiecare.
E drept ca parerile instantelor pot fi impartite -ca si printre noi de altfel- si raspunsul necesita un studiu serios pe doctrina ce nu poate fi facut .. sau pretins - pe un site de informatii generale.
B-)Parerea mea ( si slava Domnului am experienta pe legea 10/2001republicata) este ca , indiferent ce actiune veti face , va fi respinsa !
Si va explic si de ce! Dumneavoastra , in momentul in care vi s-a retrocedat in baza legii 10/2001 imobilul , aveati obligatia sa incheiati contracte de inchiriere cu locatarii din acel imobil pe o perioada de 5 ani de zile! Indiferent ce actiuni veti intreprinde , indiferent ce veti face , mai devreme de 5 ani de zile va pot da scris ca nu veti reusi sa ii evacuati!:D
Solutia cea mai simpla si eleganta este sa incheiati acele contracte de inchiriere cu respectivii si sa nu va mai irositi timpul si banii prin instante!
Sau , daca proprietatea este atat de valoroasa incat merita sa "scapati" de chiriasi atunci oferiti-le o varianta mai avantajoasa! De exemplu cate o garsoniera proprietate!B-)
SUCCES!