avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in revendicare sau in evacuare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in revendicare sau in evacuare?

Am urmatoarea situatie: in ianuarie 2008 am fost pus in posesia unui imobil nationalizat si retrocedat, locuit de chiriasi. La aceasi data contractele lor de inchiriere cu statul au fost sistate. Le-am propus incheierea unor noi contracte, dar 2 dintre ei au refuzat, cerand sa le fac pe 5 ani, desi era prevazuta prosibilitatea prelungirii. M-au dat in judecata pentru a le face contract pe 5 ani. Li se respins actiunea. Au facut apel. Acest lucru m-a deranjat si m-a facut sa iau decizia de a introduce si eu actiune, pentru a-i obliga sa paraseasca locuinta.

Intrebarea mea e ce fel de actiune trebuie introdusa, in evacuare sau in revendicare, pe ce temei si cum trebuie motivata?

Am gasit pe net situatii contradictorii, cand actiunea in evacuare a fost respinsa, neexistand raporturi contractuale, dar si actiune in revendicare respinsa, paratii fiind considerati detentori precari.
Cum sunt patit cu actiuni formulate gresit, as dori sa aud niste pareri, eventual niste spete mai recente.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sachil , utilizator 23:23, 2 Septembrie 2009
va pot da doar linkurile unde le-am gasit si eu.

[ link extern ]

[ link extern ]

incerc sa caut si alte spete, evntual mai recente, deocamdata atat am gasit relevant.
www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 15. - (1) Contractele de inchiriere prevazute la art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 se vor incheia pentru o perioada de 5 ani. In cazul in care chiriasului i se pune la dispozitie o alta locuinta corespunzatoare, acesta este obligat sa elibereze de indata locuinta ocupata.
(2) Neincheierea noului contract de inchiriere in cazul prevazut la art. 9 si 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999, cauzata de neintelegerea asupra cuantumului chiriei cerute de proprietar sau de pretentia acestuia de restrangere a suprafetei locative pentru persoanele prevazute la art. 32 alin. (1) din aceeasi ordonanta, atrage prelungirea de drept a contractului de inchiriere pana la incheierea noului contract.
(3) Pentru chiriasii persoane fizice din imobilele restituite in natura, precum si pentru cei din locuintele prevazute la art. 26 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie se situeaza intre venitul mediu net lunar pe economie si dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei nu poate depasi 25% din venitul net lunar pe familie. Dispozitiile art. 31 alin. (2) si ale art. 33*) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 se aplica in mod corespunzator. In cazul in care chiria astfel calculata este mai mica decat cea calculata potrivit art. 26-30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999, proprietarul este scutit de impozitul pe teren si cladire si este exonerat de raspundere pentru obligatiile ce ii revin pe durata contractului de inchiriere respectiv.
(4) Pentru persoanele cu handicap, pentru persoanele prevazute in Legea nr. 42/1990**) pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989, republicata, cu modificarile ulterioare, in Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile ulterioare, si in Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare, la efectuarea schimbului obligatoriu prevazut la cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 locuinta oferita trebuie sa asigure conditii de folosinta similare celor existente in locuinta detinuta.
(5) Chiriasii ale caror contracte de inchiriere nu s-au reinnoit pentru motivele prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 au prioritate la acordarea inlesnirilor prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a celor prevazute de Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, cu modificarile si completarile ulterioare.
___________
*) Art. 33 a fost abrogat prin Legea nr. 241/2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte.
**) Legea nr. 42/1990 a fost abrogata prin art. 17 din Legea nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004.

Art. 16. - (1) In situatia imobilelor avand destinatiile aratate in anexa nr. 2 lit. a), care face parte integranta din prezenta lege, necesare si afectate exclusiv si nemijlocit activitatilor de interes public, de invatamant, sanatate ori social-culturale, fostilor proprietari sau, dupa caz, mostenitorilor acestora li se restituie imobilul in proprietate cu obligatia de a-i mentine afectatiunea pe o perioada de pana la 3 ani, pentru cele aratate la pct. 3 din anexa nr. 2 lit. a), sau, dupa caz, de pana la 5 ani de la data emiterii deciziei sau a dispozitiei, pentru cele aratate la pct. 1, 2 si 4 din anexa nr. 2 lit. a).*
(2) In acest interval plata cheltuielilor de intretinere aferente imobilului respectiv revine detinatorilor. In perioada prevazuta la alin. (1) noul proprietar va fi beneficiarul unei chirii in cuantumul stabilit prin hotarare a Guvernului.*
(3) Proprietarii vor intra in posesia bunurilor imobile restituite in termen de cel mult 5 ani de la redobandirea dreptului de proprietate.
(4) In cazul in care proprietarul pune la dispozitie un alt imobil corespunzator, care respecta normele si cerintele legale incidente desfasurarii in conditii adecvate a activitatii prevazute la alin. (1), utilizatorul este obligat ca, in termen de 90 de zile, sa procedeze la eliberarea acestuia.
__________
*Alineatul (2) a fost modificat prin Titlul I art. unic pct. 5 din O.U.G. nr. 209/2005.
*Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 1 din Legea nr. 74/2007.

Art. 17. - (1) Locatarii imobilelor avand destinatiile aratate in anexa nr. 2 lit. a) si lit. b) pct. 1, care face parte integranta din prezenta lege, au drept de preemtiune la cumpararea acestora.
(2) Acest drept se poate exercita, sub sanctiunea decaderii, in termen de 90 de zile de la data primirii notificarii privind intentia de vanzare.
(3) Notificarea se face prin executorul judecatoresc, potrivit legii.
(4) Contractele de vanzare-cumparare incheiate cu incalcarea dreptului de preemtiune sunt lovite de nulitate.
=D>
@ Mihai Grigore .......Si totusi spetele indicate au admis astfel de actiuni.
D-le Mihai Grigore
fac o paranteza in ceea ce priveste subiectul topicul, si am sa va spun un pic cum stau lucrurile in ceea ce priveste legea 10/2001 si oug 40/1999.
eu nu sunt de specialitate juridica si sunt mai incapatanat, adica trebuie sa vad cu ochii mei si sa inteleg cu mintea mea. asa ca in momentul in care cei de la primarie, in momentul retrocedarii, au spus ca sunt obligat conform art 13 si 15 din normele metodologice a legii 10 sa inchei contract pe 5 ani, am pus mana pe legislatie si am studiat-o temeinic.
si ce am aflat?
ca nu am o asemnea obligatie. normele metodologice a legii 10 sunt reglementate prin hg 250/2007. acolo nu apare o asemenea prevedere. dar hg 250/2007 inlocuieste si abroga hg 498/2003, unde aparea obligatia incheierii unui contractului de inchiriere pe 5 ani de la data restituirii imobilului.
asadar recapitulez:
oug 40/1999 - contractele de inchiriere se prelungesc pe o perioada de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
e clar 1999-2004
in cazul restituirii catre fostii proprietari acestia sunt obligati sa respecte prelungirea.
da, pana in 2004.
in 2003, apare hg 498, norme met a legii 10., unde in art 13 se precizeaza clar, termenul de 5 ani curge de la data restituirii in natura.
in 2007 apare hg 250 care abroga hg 498 si care la art 13 prevede doar ca: proprietarii sunt obligati sa solicite incheierea unui contract de inchiriere cu respectarea procedurii prevazute in oug 40/1999. punct. atat.
obligativitatea incheierii pe 5 ani a existat doar intre 2003-2007 si se supun acestui lucru doar proprietarii carora li s-au retrocedat imobilele in acest interval de timp. mai precis, cat timp afost in vigoare hg 498/2003.
am consultat apoi mai multi specialisti. toti mi-au spus ca trebuie sa inchei pe 5 ani, dar fara a-mi argumenta, cica practica judiciara. normal, practica judicira intemeiata pe hg 498/2003.
nu m-am descurajat, am tinut-o pe-a mea. cei 2 chiriasi au deschis actiune in instanta, ambele actiuni au fost respinse. pe considerentele de mai sus, plus art.1 protocolul 1 al CEDO, plus cazul Radovici si Stanescu vs Romania, plus alte spete interne.
Asadar, problema celor 5 ani nu se pune nici pe departe. Ah, nici nu-i vorba de art. 6 al oug 40. Oricum eu n-am intentionat sa-i evacuez pe chiriasi. Le-am propus contracte pe perioade mai scurte, cu posibiliatate de prelungire. Celorlalti 2, care au fost de acor, tocamai le-am prelungit contractele acum 2 luni. Toti au dosar la primarie pt locuinta sociala si s-ar putea sa primeasca mai repede de 5 ani. Desigur ca daca ei prezinta acolo un contract pe 5 ani vor cobori pe lista de prioritati. Dar daca ei nu vor sa inteleaga acest lucru si continua sa ma tarasca prin tribunale, facand apel sunt hotarat sa intorc foaia.
Asa ca daca ma puteti ajuta in ceea ce priveste intrebarea initiala, v-as ramane recunoscator. Nu se pune problema ca actiunea sa fie respinsa pe motive de legea 10, doar pt neformularea sau neincadrarea adcevata.
imi cer scuze pentru greselile de tastare si incoerenta.
fac o precizare, cei 2 m-au actionat in instanta pentru a ma obliga sa inchei contract pe 5 ani. in motivarea sentintelor sa- aratat ca nu pot fi obligat la incheierea unui contract inchiriere. adica fara sa se refere la perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 40 din 1999 ContSters54572 ContSters54572 În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai ... (vezi toată discuția)
Spete admiterea actiunii in evacuarea chiriasului bazat pe inaplicabilitatea oug 40/1999 Corina Capotã Corina Capotã Am initiat acest topic in speranta ca aveti spete in ceea ce priveste admiterea acţiunilor în evacuarea chiriaşilor bazat pe inaplicabilitatea prevederilor ... (vezi toată discuția)
Termen contract inchiriere pe oug 40/1999 guyzmo guyzmo Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care ... (vezi toată discuția)