avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONSTRUCTIE NEINSCRISA IN C.F.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONSTRUCTIE NEINSCRISA IN C.F.

dragi colegi, va supun atentiei o situatie destul de delicata.
inainte de casatorie, o persoana obtine autorizatie de construire, cu privire la o viitoare casa. dupa ce se casatoreste, incepe sa construiasca acea casa, impreuna cu sotul.
in eventualitatea iminenta a unui divort si a unui partaj, acea constructie - neinscrisa in cartea funciara - va fi considerata bun comun sau propriu al sotului care a obtinut autorizatia inainte de incheierea casatoriei?
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 13:20, 24 Mai 2011
Chiar daca autorizatia a fost emisa inaintea casatoriei (si nu cu mult inainte de casatorie cred - autorizatia poate avea o valabilitate de maxim 24 luni), constructia efectiva a fost realizata in timpul casatoriei si acest aspect poate fi probat cu facturi de materiale care au data ulterioara casatoriei, cu mesteri care au fost platiti dupa casatorie, samd.
In atare conditii, eu spun ca face parte din bunurile comune.
Este fără doar şi poate bun comun.

Procesul verbal de recepţie finală a lucrării va fi obţinut oricum după ce v-aţi căsătorit.

Ca să nu existe dubii pentru cei de la OCPI, soţul poate da o declaraţie prin care recunoaşte faptul că aţi contribuit la realizarea construcţiei, admiţând astfel că este bun comun.

Chiar dacă nu aţi fi menţionată ca prorpietar în partea B a cărţii funciare, în situaţia înstrăinării, soţul s-ar putea să aibă surpriza să nu poată încheia actul fără acordul dumneavoastră.
Extrasul CF de carte funciară nu este act de proprietate, iar în ceea ce vă priveşte, proprietatea aţi dobândit-o cel puţin în baza art. 30 din Codul familiei, dacă nu şi altfel.
Va rog sa cititi urmatoarea prevedere a Legii 50/1991 art. 7:
(8) Investitorul are obligaţia să înştiinţeze autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire, precum şi inspectoratul teritorial în construcţii asupra datei la care vor începe lucrările autorizate. În caz contrar, dacă constatarea faptei de începere a lucrărilor fără înştiinţare s-a făcut în termenul de valabilitate a autorizaţiei, data începerii lucrărilor se consideră ca fiind ziua următoare datei de emitere a autorizaţiei.

Daca veti incepe constructia in timpul casatoriei, documentele inregistrate la primarie si Inspectoratul in Constructii prin care se anunta inceperea lucrarii (care se vor intocmi si semna, obligatoriu, in numele amandurora), pot constitui dovada ca realizarea efectiva a constructiei s-a facut in timpul casatoriei, dvs. dobandind astfel calitatea de investitor, in intelesul prevederilor legii 50/1991 si ale HG 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora.

Probabil ca se mai poate face si o declaratie notariala a sotului care a obtinut autorizatia de construire prin care acesta sa declare faptul ca realizarea constructiei se face de catre soti in timpul casatoriei.

Tot la notar cei doi pot semna si o Conventie prin care sotul proprietar al terenului si titular al AC, acorda sotiei drept de superficie asupra terenului si convin cu privirea la finantarea in comun si in parti egale a realizarii constructiei.
In acest fel, pe langa protectia asigurata de art. 30 din Codul familiei, constructia nu se mai prezuma a fi doar a sotului titular al AC, pentru ca dovedeste contrariul prin aceasta conventie.

Codul civil

Art. 492
Orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului, sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte din contra.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
pe aceasta tema, cati juristi, atatea pareri:
unii spun ca e bun comun;
altii, ca e propriu;
altii, merg pe ideea de "accesoriul urmeaza principalul", deci sotul neproprietar asupra terenului are un drept de creanta;
altii spun ca bunul nu exista si deci, nu poate face obiectul unei actiuni judiciare.
iata ce spune curtea suprema a moldovei cu privire la aceasta problema:

"La soluţionarea litigiului asupra imobilului, apărut înainte de finalizarea construirii şi înregistrării lui, instanţa judecătorească nu va putea să recunoască dreptul de proprietate asupra imobilului respectiv, ci numai asupra materialelor de construcţie din care este alcătuit imobilul, cu posibilitatea ulterioară a proprietarului materialelor şi al autorizaţiei de construcţie de a continua construirea şi a înregistra dreptul de proprietate pe cale administrativă, în cazul în care construcţia este realizată în coparticipaţie, reieşind din măsura procentuală a stadiului de construcţie şi posibilitatea tehnică de partajare în natură a imobilului în părţi separate, construcţia cărora poate fi finalizată după partaj, la cerere instanţa poate împărţi construcţia nefinalizată, cu posibilitatea înregistrării ulterioare pe cale administrativă a dreptului de proprietate pentru fiecare titular al părţii sale din construcţie, după finalizarea şi darea în exploatare a construcţiei."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa ioannna ioannna Buna ziua , va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema : pe terenul dobandit de sotul meu inainte de casatorie , am construit o casa impreuna cu acesta iar ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Constructie inceputa de doi viitori soti marin daniel marin daniel prietena mea (viitoarea sotie) are atribuit de la primarie conform legii nr 15/2003 un teren pe care vrem sa incepem sa construim impreuna o casa. constructia ... (vezi toată discuția)