avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre precontract vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre precontract vanzare-cumparare teren

Buna ziua ! Am o intrebare. Pot incheia un precontract de vanzare-cumparare a unui teren din provincie, inainte de finalizarea vanzarii terenului, si sa specificam o clauza in care eu ca vanzator sa nu imi iau inapoi terenul, iar cumparatorul sa nu mai ceara suma inapoi ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 22:36, 24 Mai 2011
Nu se poate asa ceva, pentru ca in caz de neindeplinirea contractului dreptul de a rezolva este unul de domeniu public, imperativ, netransactionabil. Este o optiunea de cel care a implinit partea sa la contractului.
Art. 1020. Conditia rezolutorie este subînteleasã totdeauna în contractele sinalagmatice, în caz când una din pãrti nu îndeplineste angajamentul sãu. (C. civ. 830, 832, 943, 1075, 1081 si urm., 1012 si urm., 1022, 1101, 1320, 1365, 1439).
Art. 1021. Într-acest caz, contractul nu este desfiintat de drept. Partea în privinta cãreia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau sã sileascã pe cealaltã a executa conventia, când este posibil, sau sã-i cearã desfiintarea, cu daune interese. Desfiintarea trebuie sã se cearã înaintea justitiei, care, dupã circumstante, poate acorda un termen pãrtii actionate. (C. civ. 1020).

Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Prin incheierea antecontractului nu se transfera dreptul de proprietate al terenului, deci nu se pune problema "sa nu-l luati inapoi", pentru ca ramaneti proprietar pana la incheierea contractului de vanzare cumparare. Prin antecontract se da un avans din pret, iar sanctiunile legale sunt ca vanzatorul, daca se razgandeste, sa restituie cumparatorului dublul sumei incasate, iar cumparatorul daca se razgandeste sa piarda suma data ca avans din pret. Cu acordul partilor, se mai pot insera si alte clauze, dar terenul ramane proprietatea dvs.pana la finalizarea tranzactiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui teren cu plata in rate hmarius14 hmarius14 Va salut. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii referitoare la vanzarea unui teren cu plata in rate. Parintii mei au un teren intravilan pe ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu avans mare userpf_2014 userpf_2014 Buna seara, Am de gand sa cumpar o casa si proprietarul cere un avans mare, de 5000 euro. As vrea sa fiu sigur ca o sa-mi vanda mie. Se poate pune in ... (vezi toată discuția)
Precontract mihaela.tasulea mihaela.tasulea Cum functioneaza promisiunea de vanzare din precontract? Daca eu ca cumparator nu vreau sa renunt la cumpararea imobilului, vanzatorul trebuie sa ma dea in ... (vezi toată discuția)