avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despagubirea sotului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despagubirea sotului

parintii mei au divortat urmand ca impartirea apartamentului sa cada de comun acord, tata cerand 600 milioane pt jumatatea lui.in cazul in care se cheama un evaluator , trebuie sa mergem la notar cu rezultatul evaluarii pt a trece apartamentul pe mama sau e destul ca sa faca ei intre ei un act cu martori prin care i sau dat banii si cu care mama sa mearga la notar pt a trece apartamentul pe ea. si daca e necesar sa treaca imediat apartamentul pe numele mamei pt ca totul sa fie legal.va rog sa ma ajutati cu un sfat.multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 15:34, 24 Mai 2011
Pt ca sa fie legal si valabil, partajul trebuie sa se faca prin act autentic - la notar sau in instanta. Exclus act de mana, atentie, nu se poate inscrie dreptul de proprietate la cartea funciara ( intabularea).
Realizarea intelegerii dintre soti in ceea ce priveste impartirea bunurilor comune din casatorie se poate face concomitent cu procesul de divort, in cursul procesului de divort, in fata instantei de judecatasau oricand dupa finalizarea procesului de divort, inclusiv in perioada imediat urmatoare, fie in fata instantei de judecata, fie printr-un act notarial.
Realizarea impartirii bunurilor comune ce au rezultat din casatorie, atunci cand cei doi soti se inteleg cu privire la modul in care se efectueaza impartirea, este, pe langa solutia cea mai eleganta si mai putin incarcata emotional, dar, in acelasi timp, este solutia cel mai putin costisitoare, ca timp si costuri.
Realizarea partajului, cand exista acord intre cei doi soti, se poate realiza printr-un document realizat in fata notarului.
Costul, in acest caz, este compus din onorariul notarului stabilit de notar si taxa judiciara de timbru taxa, reprezentand un procent din suma valorilor bunurilor ce se impart. Aceasta activitatea se poate desfasura doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort si presupune neaparat intelegerea in privinta tuturor aspectelor intre cei doi soti.
Deasemnea, partajul poate fi efectuat si prin mediere, in conditiile legii 192/2006, cu ajutorul unui mediator autorizat din Tabloul mediatorilor, prin incheierea unui acord de mediere, caz in care nu se mai plateste taxa de 3% asupra bunurilor partajabile, iar instanta luand act de intelegerea partilor va pronunta o hotarare care va respecta acordul de mediere, fara expertize, termen, martori,e tc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala mariaci mariaci buna ziua, sunt interesata sa stiu daca, in lumina noului cod civil, regimul matrimonial al bunurilor detinute de soti poate fi modificat in timpul ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri inainte de pronuntarea divortului Cristi_33 Cristi_33 Buna ziua, exista vreo posibilitate/procedura legala prin care unul dintre soti sa despagubeasca pe celalalt sot cu c-valoarea partii acestuia dintr-un bun ... (vezi toată discuția)