avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rovigneta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rovigneta

Daca poate cineva sa ma lamureasca pe ce drumuri este obligatorie plata rovignetei: DN, DJ, E.. sau toate, cum se defineste expresia "reteaua de drumuri nationale" - ce include?
Din problemele cu care m-am confruntat pana acum a reiesit ca toate drumurile din reteaua nationala sunt pasibile sa solicite rovinieta. Asa ca de cate ori parasim localitatea de domiciliu trebuie sa avem rovinieta.
poate va este de folos:
OUG 15 actualizata defineste reteaua de drumuri nationale astfel:
d) reteaua de drumuri nationale din România - drumurile de interes national definite conform art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
In OG 43/1997 actualizata la art 6, se prevede:
ART. 6
(1) Drumurile de interes naţional aparţin proprietăţii publice a statului şi cuprind drumurile naţionale, care asigură legăturile cu capitala ţării, cu reşedinţele de judeţ, cu obiectivele de interes naţional, între ele, precum şi cu ţările vecine, şi pot fi clasificate ca:
a) autostrăzi;
b) drumuri expres;
c) drumuri naţionale europene (E);
d) drumuri naţionale principale;
e) drumuri naţionale secundare.
(2) Clasificarea drumurilor de interes naţional se face de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu excepţia drumurilor naţionale europene, a căror clasificare se stabileşte potrivit acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
(3) Propunerile de clasificare a drumurilor naţionale în categoria drumurilor naţionale europene (E) se fac de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Iar in normele metodologice de aplicare a OUG 15 ( Ord M transport. 244/2008,nu mai stiu daca sunt modificate dar erau valabile in 2008) se prevede la art 1 pct3 :
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), tariful de utilizare nu se aplica pentru sectoarele de drumuri nationale aflate in intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor.
Eu inteleg ca in drum spre mare in intravilanul Slobozia (resed de judet )sunt exceptat, dar cand tranzitez Tandarei( care nu este resedinta si nici mun ) sunt obligat sa am rovinieta. Mi se pare foarte interesant cum stiu eu participant la trafic cand intru pe o portiune unde am aceasta obligatie.
Parerea mea este ca aceasta OUG 15 a suferit atat de multe modificari urmare a gravelor erori pe acre le-a avut de la inceput, iar exprimarea retea de drumuri nationale s econfunda f usor cu drumuri nationale, asa cum am invatat fiecare la scoala de soferi si care sunt usor de recunoscut dupa coloritul bornelor kilometrice
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta nicom70 nicom70 n data de 06.04.2011 am primit un PV de la CNADNR in care mi comunica faptul ca la data de 27.10.2010 ora 06.42 am fost surprins de aparatele CNADNR pe DN4 km ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca circuli cu masina pe un drum judetean, ai nevoie ... roadx roadx Buna ziua, Daca circuli cu masina pe un drum judetean, ai nevoie de rovinieta? In lege se vorbeste de \'drumuri nationale\', ceea ce e cam vag, avand in ... (vezi toată discuția)
Pot circula in localitatea de domiciliu fara rovigneta daca drumul principal este drum national? marieta77 marieta77 Pot circula in localitatea de domiciliu cu autoturism proprietate personala fara rovigneta ,daca drumul principal este drum national (vezi toată discuția)