Am o speta interesanta si am nevoie de parerile voastre.
Cazul e dupa cum urmeaza:
A vinde lui B un teren.
B vinde mai de parte lui C 99% din teren si ramane cu 1%.
Apare D care promoveaza actiune in revendicare impotriva lui A, B si C.
A iese din cauza (firesc de vreme ce nu mai era proprietar) si dupa expertiza imobiliara B si C sunt obligati sa lase lui D terenul (B - 1% si C -50%) - suprapunere partiala.
Hotararea ramane difinitiva si irevocabila.
C evins, promoveaza o actiune in acest sens impotriva B pentru evictiune partiala.
Intrebare:
Poate B sa se indrepte cu o cerere in garantie fundamentata tot pe raspunderea pentru evictiune impotriva lui A? sau exista o alta actiune care sa fundamenteze o cere de chemare in garantie a lui A?
Dupa parerea mea (din pacate nu am mare experienta in acest sens) intrucat B nu mai era proprietarul terenului la data evictiunii, garantia pentru evictiune nu mai functioneaza intre el si A (de fapt, ar putea functiona doar pentru acea cota minuscula de 1%). Nu vad o solutie pentru B de a se indrepta impotriva lui A (exceptand procentul de 1%).
Astept cu interes parerile voastre vis-a-vis de eventualele posibilitati ale lui B de a se intoarce la randul sau impotriva lui A.
Parerea mea este ca da. B este cumparator de la A, acestuia din urma revenindu-i obligatia de garantie pentru evictiune fata de B. Teoretic, obligatia de garantie pentru evictiune nu este prescriptibila.
Mai jos explic de ce nu cred ca A mai poate fi responsabil fata de B pentru evictiune:
Evictiunea se produce in primul rand fata de C (fata de B doar in procent de 1% - neinteresant pentru acesta speta).
La data producerii evictiunii B nu mai este proprietar pentru restul terenului (acesta ii revine lui C) si nu cred ca acesta mai poate sustine ca a suferit si el o tulburare "de drept" ( in ceea ce priveste terenul instrainat catre C) astfel incat sa poata solicita despagubiri de la A.
La data producerii evictiunii B nu mai este proprietar pentru restul terenului (acesta ii revine lui C)
dar obligatia de garantie contra evictiunii a lui A exista si fata de subdobanditorii cumparatorului sau, iar vanzarile se desfiinteaza succesiv, pana la A.
nu se desfiinteaza. D a castigat prin actiune in revendicare.
si da, A este obligat si fata de subdobanditori dar aici ne contrazicem - eu cred ca aceasta garantie va opera doar fata de subdobanditorul care are calitatea de proprietar la momentul evictiunii (in speta C)
Eu cred ca A este absolvit de raspundere fata de B, daca B cunostea posibilitatea evictiunii si si-a asumat-o. In caz contrar, D indreptandu-se impotriva lui B (care i-a vandut ce a cumparat de la A), B este tinut sa restituie pretul + sporul si ce mai trebuie, in conditiile in care A i-a vandut lui B bunul altuia (tertul evingator).
Evictiune
DUM_LIVIU
Buna ziua,
Am achizitionat in 2011 o locuinta intr-un ansamblu rezidential. Casa a fost achizitionata cu utilitati (apa, canalizare, gaz, ... (vezi toată discuția)