avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?!

Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi de a depune concluzii scrise în numele mandantului decât prin avocat???
Cel mai recent răspuns: Alexandru Tuta , Consilier juridic 14:31, 16 Martie 2012
Orice persoana poate reprezenta pe alta ( fizica sau juridica), doar ca nu poate pune concluzii decat prin avocat sau daca este consiler juridic si reprezinta persoana juridica unde este angajat cu carte de munca ( in functia de cj) - pt ca asa se interpreteaza sintagma potrivit legii* din textul de lege ( alin. 4). Mai exista o exceptie, dar nu cred ca se aplica in speta, rudele de gr.IV inclusiv sau sotul/sotia...cf. art. 68 alin. (4) si (5).

Concluzia este ca puteti reprezenta partea persoana fizica, dar nu in calitate de cj, ci in calitate de mandatar. Nu puteti pune concluzii. Dar nimic nu va impiedica sa depuneti concluzii scrise, chiar daca ramane in pronuntare, solicitati amanarea pronuntarii pt depunerea lor.
Succes!


*logic, se refera la legea consilierilor juridici 514/2003
Tot conform acestei legi, nu puteti taia nici o chitanta si depune delegatie, acest lucru este permis doar avocatilor. Cj sunt doar angajati la pj, au salariu, nu chitantier.
Consilierul juridic isi desfasoara activitatea in calitate de angajat al unei persoane juridice.In aceasta calitate, poate pune concluzii.
Daca este mandatarul unei persoane fizice, atunci nu asigura reprezentarea in calitate de consilier juridic si ca atare, nu poate pune concluzii.
Art. 67-72 din Codul de Procedura Civila
Calitatea de repezentant o poate avea:

- avocatul L 51/1995

- Alte persoane. Exista o limita, alte persoane (mandatari) nu pot depune concluzii orale în fata instantei, ci numai concluzii scrise.

Exista exceptii:

- doctorii si licentiatii în drept pot pune concluzii orale pentru soti si rude pâna la gradul 4 inclusiv.

- la judecatorie mandatarul care-l reprezinta pe sot sau ruda de gradul 4 inclusiv

- daca dreptul de reprezentare rezulta din lege (parinti tutori) sau printr-o hotarâre judecatoreasca (sechestru judiciar).


Justificarea calitatii de reprezentant

1) la avocat se face prin împuternicirea avocatiala

2) pentru manadatarul neavocat se face printr-o procura (în scris sub semnatura nelegalizata, insa unele instante o solicita legalizata) sau prin declaratia care se face în fata instantei si care este trecuta în încheiera de sedinta.

In calitate de consilier juridic, si aici ma refer la delegatie parafa, etc, nu poti reprezenta decat persoana juridica sau persoanele juridice unde esti angajat.

De la 1 oct. 2011, Noul Cod Civil, art. 1295 "Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotarare judecatoreasca, dupa caz".

Cred ca acum este destul de clar ca reprezentarea de catre angajat nu este singura forma valabila. Mandatarul consilier juridic poate pune concluzii in instanta, asa cum a fost stabilit in legea speciala, adica fara limitarea la o singura persoana juridica. Legea nu interzice reprezentarea si altor persoane juridice.

Art. 1.- Legea 514/2003
Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii.

Deci se reglementeaza notiunea de "PERSOANE JURIDICE" raportat la notiunea de "CONSILIER JURIDIC" !

"In conformitate cu CONSTITUTIA" - ART. 53 ALIN. 1 "Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune <...>

O altfel de restrangere a dreptului de reprezentare, prin interpretarea legii pe cale de consecinta, nu este legala !!!
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cum poate reprezenta un consilier juridic o asociatie de locatari? marcyz marcyz Buna ziua. Un consilier juridic cum poate reprezenta o asociatie de locatari in instanta? Multumesc! (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta ContSters233678 ContSters233678 Buna ziua, 1. Va rog sa-mi spuneti daca mai este necesara procura notariala cand dreptul de reprezentare este dat prin declaratie verbala facuta in ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea in instanta a tertilor Alexandru Dan Alexandru Dan Este posibil ca un consilier juridic angajat al unei societati comerciale cu activitate de consultanta in afaceri si management, sa reprezinte in instanta un ... (vezi toată discuția)