avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reprezentare in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reprezentare in instanta

Buna ziua,

1. Va rog sa-mi spuneti daca mai este necesara procura notariala cand dreptul de reprezentare este dat prin declaratie verbala facuta in instanta? Precizez ca persoana care urmeaza sa reprezinte partea din proces nu are studii juridice, este ruda de gradul I, iar cauza se judeca la tribunal.
2. La prima zi de infatisare, mandatarul, in conditiile aratate, nu poate nici sa sustina oral concluzii, nici sa depuna concluzii scrise?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:02, 27 Ianuarie 2013
1. Nu este necesară procură. Vedeţi, în acest sens, dispoziţiile art. 68, alin. (2) Cod procedură civilă.
Art. 68
.......
(2) Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi trecută în încheierea de şedinţă.
.......


2. Teoretic, mandatarul neavocat poate să formuleze orice fel de cereri în faţa instanţei, să propună probe, să îndeplinească alte acte de procedură în numele şi în interesul părţii pe care o reprezintă, însă nu are dreptul de a pune concluzii pe tot parcursul cauzei.

Practic, majoritatea instanţelor permit mandatarilor neavocaţi să pună concluzii în legătură cu orice chestiune juridică. Însă, când instanţa va da cuvântul părţilor pe fondul cauzei, adică la ultimul termen, mandatarul neavocat nu va putea pune concluzii oral. El poate, în schimb, să depună concluzii scrise.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea prin mandatar gbar gbar Sunt mandatarul neavocat al mamei mele, reclamanta intr-un litigiu civil. Mama are si un avocat care nu o reprezinta deloc deloc bine. Intrebarea 1: pot in ... (vezi toată discuția)