avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DECLINARE COMPETENTA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DECLINARE COMPETENTA

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Locuiesc in Suceava si o cunostinta, din Resita, cu care am avut o relatia contractuala, a depus la Resita o plangere penala impotriva mea pentru inselaciune, lucru care nu este adevarat, deoarece am toata documentatia necesara sa pot dovedi lucrul acesta.
Am fost contactata de un politist din Resita la inceputul lunii mai si chemata sa dau o declaratie. Nu am avut cum ajunge atunci, si i-am trimis pentru curier fotocopii dupa documentele care imi dovedesc nevinovatia, motivand el ca si procurorul trebuie sa vada ceva la dosar, ca se lucreaza.
Va rog, cum pot cere o declinare de competenta si sa pot da declaratia,aici, in Suceava?
Se poate asa ceva?
Cum se procedeaza?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: popescu clara , utilizator 08:17, 25 Mai 2011
Competenta poate fi stabilita dupa locul savarsirii faptei, locul prinderii faptuitorului, domicilul faptuitorului sau domiciliul parti vatamate.
Plangerea a fost facuta la Resita (domiciliul partii vatamate).
Incercati sa trimiteti un memoriu in care sa justificati imposibilitatea deplasarii la Resita ... insa nu stiu ce sanse ar fi sa fiti audiata la Suceava.
Nu ar putea cineva de la Suceava sa faca audierea? Imi este greu sa ma deplasez in momentul de fata la Resita, plus ca sunt nevinovata si nu as vrea sa mai cheltuiesc timp si bani pe drumuri.
S-ar accepta un memoriu?
Doar procurorul de caz poate dispune ... exista posibilitatea de a se cere politiei Suceava audierea dumneavoastra, dar pentru asta trebuie sa existe dispozitie in acest sens.
Astfel, incercati sa trimiteti un memoriu la dosarul penal format, se va lua act si o sa vi se aduca la cunostinta ce se dispune in raport cu solicitarea dumneavoastra.
Ceea ce puteti face dvs. este urmatorul lucru: solicitati prin cerere scrisa procurorului din resita sa dispuna audierea dvs. prin comisie rogatorie. Motivati faptul ca e o distanta mare intre cele doua localitati - Suceava si Resita, si sunteti in imposibilitate de a va deplasa la Resita in vederea audierii. Solicitati respectuos ca audierea dvs. sa se faca de organele de cercetare penala egale in grad din Suceava. Daca se va aproba acest lucru, politia din Suceava va va chema la audieri, dupa care ei vor transmite din oficiu declaratia dvs. la Resita.
Potrivit art.132 Cod procedura penala, comisia rogatorie se poate dispune doar pentru audierea martorului iar dumneavoastra, cu siguranta, nu aveti aceasta calitate din moment ce plangerea penala a fost formulata impotriva dumneavoastra. Prin urmare, calitatea de faptuitor sau eventual invinuit, impune deplasarea dumneavoastra pentru audiere la Resita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am depus o plangere penala fata de o politista din mun sibiu ... Roman85 Roman85 Am depus o plangere penala fata de o politista din Mun Sibiu eu imi am domiciliul in Mun.Bucuresti procurorul de caz din Mun .Sibiu a dispus ... (vezi toată discuția)
Referitor marturie mincinoasa relu30 relu30 Doresc sa ma adresez Parchetului cu plangere penala pentru marturie mincinoasa si va rog daca ma poate indruma cineva unde trebuie sa o formulez: la Parchetul ... (vezi toată discuția)
Plangere politie ContSters114133 ContSters114133 doresc sa fac o plangere impotriva unei firme intermediare de navigatie,ce isi are sediul in constanta.eu locuiesc acum in alt oras cu forme legale.pot adresa ... (vezi toată discuția)