avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de un sfat

* Mai intai o scurta prezentare pentru a intelege mai bine situatia. Este vorba despre o mostenire compusa dintr-o casa si terenul aferent, plus cateva hectare de teren agricol, care au apartinut bunicilor (bunica inca locuieste in acea casa, iar bunicul a decedat acum multi ani). Ei au avut 2 copii, un baiat si o fata. Baiatul, tatal meu, a decedat in urma cu trei ani, iar noi (mama si sora) nu am facut nicio succesiune pana in prezent. De partea cealalta, sora lui, adica matusa mea, inca traieste, insa relatiile dintre noi nu sunt deloc cordiale.
* Acum, ca bunica este foarte batrana, evident au inceput certurile pentru mostenire. Mai exact, matusa mea are impresia ca ei i se cuvine mai mult de jumatate din bunuri deoarece este mai apropiata de cei care lasa mostenirea, adica de bunici. Pe de alta partea, gandul ei este sa puna mana pe cat mai mult din mostenire pentru a le vinde, lucru pe care eu si sora mea nu dorim sa-l facem.
* Asadar, ajungem si la intrebarile mele:
1. Exista vreo portita legala prin care sora tatalui meu sa puna mana pe mostenire fara ca noi sa stim?
2. Are ea dreptul la mai mult de 50% doar pentru ca ea este fiica celor care lasa mostenirea si noi doar nepotii? Sau cotele raman aceleasi, chiar daca tatal meu nu mai este?
3. Exista vreo lege prin care, daca ei vor sa vanda partea lor, sa fie obligati sa ne intrebe mai intai pe noi daca vrem sa cumparam (un fel de preemtiune)? Si daca da, cum se stabileste pretul si modalitatea de plata?
4. Pentru a putea beneficia de mostenirea bunicilor, trebuie mai intai ca eu si sora mea sa facem succesiunea dupa tatal meu?
5. Faptul ca matusa mea a pus mana pe toate actele bunicilor poate influenta lucrurile?
Va multumesc anticipat si sper ca am expus situatia cat mai bine pentru a intelege exact situatia!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:03, 25 Mai 2011
1. Da daca bunica instraineaza catre matusa prin act de vanzare cumparare in limita cotitatii disponibile.
2. Cotele vor fi 50% pentru matusa si 50% pentru tine mama si fratele tau.
3. Nu aveti drept de preemtiune.
4.Da. Succesiunea dupa tata este deschisa. Eu v-as sfatui sa faceti iesirea din indiviziune dupa bunic, si dupa tata, asa nu mai aveti probleme la moartea bunicii va ramane de impartit doar partea ei.
5. Da si nu. Partajul succesoral (dupa bunic) se va realiza pe cale judiciara. Printr-o cerere de chemare in judecata.
1. Exista...contract de vanzare cumparare simulat. asa ca aveti grija ca bunica sa nu semneze nimic.
2.Nu are dreptul la mai mult de 50 deoarece atat timp cat tatal dvs este decedat si nu este nedemn sau renuntator dvs veniti prin reprezentare la mostenire.
5. sa nu existe vreun testament olograf prin care ea sa fie exheredata printr-un legat facut in favoarea dvs si ea sa-l distruga. oricum aveti dreptul la rezerva succesorala in calitate de descendenti.
1. In monentul de fata, daca succesiunea de pe urma bunicului nu este deschisa, bunica ta nu poate vinde decat 1/2 pentru ca doar pe aceasta cota di bunuri are drept de proprietate.
2. Dupa moartea bunicii, se va deschide succesiunea de pe urma ambilor defuncti (bunicul si bunica),iar cotele sunt egale 50%.
3. Eu consider ca aveti drept de preemtiune cata vreme sunteti in indiviziune sau mai bine zis veti fi.
4. NUP. nu asa se procedeaza, cel mai corect este in felul urmator.:
- intai se deschide sucesiunea de pe urma bunicului (luam cazul prezent, in care bunica nu a murit), se va constata astfel partiledin masa sucesorala ce revin tatalui tau, matusii tale si bunicii tale.
- dupa ce se va obtine Certific. de Mostenitor. de pe urma bunicului, se va deschide sucesiunea de pe urma tatalui tau, care a mostenit de la bunicul tau, astfel aceste bunuri mostenite vin la masa suscesorala, voi fiind mostenitori.
- dupa moartea bunicii se vadeschide sucesiunea si veti veni la masa succesorala in numele tatalui dvs. impreuna cu matusa.
Succesiunea se poate face doar o singura data iar daca deschideti sucesiunea de pe urma tatalui dvs. fara sa aveti dezbatuta sucesiunea de pe urma bunicului, bunurile ce ar fi mostenite de la bunic nu vor face obiectul masei succesorale a tatalui, astfel veti pierde.

5. Faptul ca matusa ta are toate actele poate complica umpic situatia daca ea se dovedeste a fi de rea credinta, insa o puteti actiona in judecata daca nu pune la dispozitie toate documentele.

Sfatul meu este sa faceti o actiune comuna, prin care de se constate deschisa sucesiunea de pe urma bunicului si prin aceeasi actiune dupa bunic sa se constate deschisa sucesiunea de pe urma tatalui dvs. Eu am facut astfel de actiune, ba chiar mai complicata in sensul ca a avut mai multe capete de cerere. Vroiau sa deschisa sucesiunea dar nu aveau drept de proprietate, etc.
Atentie la procente cota succesorala se calculeaza in fractii.
La momentul acesta casa + terenul apartin 1/2 bunicii si cealalta parte 1/2 bunicii in calitate de sotie supravietuitoare, matusii, mamei dumneavoastra, fratelui si dumneavoastra.
Bunica detine cea mai mare parte.
@ florin_drept

Succesiunea se poate face doar o singura data iar daca deschideti sucesiunea de pe urma tatalui dvs. fara sa aveti dezbatuta sucesiunea de pe urma bunicului, bunurile ce ar fi mostenite de la bunic nu vor face obiectul masei succesorale a tatalui, astfel veti pierde.

Stati linistita ca se poate face supliment la mostenire, adica daca exista bunuri care nu au fost incluse in prima mostenire se pot include in supliment.
Mergeti la un notar si va va da toate detaliile necesare.
Doar daca nu va intelegeti mergeti la instanta.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Sucesiune mostenire ady492 ady492 Exista o casa facuta de bunici mei in anul 1935 cu teren de 300m din partea tatalui, bunici si tatal meu au decedat, tatal meu mai avea doi frati si o sora din ... (vezi toată discuția)
Informatii succesiune Moni_Galati87 Moni_Galati87 Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la succesiune. Tatal meu a decedat in 2018, s-a facut succesiune pe bunurile pe care stiam ca le ... (vezi toată discuția)