avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ce se include in bilant?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ce se include in bilant?

Poate fi inclusa, in bilantul de pe 2010, o factura din 1 ianuarie 2011 pentru o vanzare efectuata in 2010 (pentru care nu s-a primit nici avans)?
Cheltuielile legate de infiintarea firmei, cu echipamentele si cele legate de inchirierea unui spatiu (chirie platita prin banca) pot fi repartizate pe exercitiul financiar urmator?
Imi puteti spune va rog si baza legala?
Cel mai recent răspuns: amalia2009 , utilizator 12:54, 2 Iunie 2011
Includeti doar documente datate in 2010.
Cheltuielile de constituire pot fi amortizate pe o perioada de maximum 5 ani sau pot fi incluse direct pe cheltuieli. Din punct de vedere fiscal, ele nu pot fi incluse la categoria amortizarilor.
Echipamentele care au fost achizitionate cu documente in 2010, atunci se baga in contabilitate, chiar daca plata ati facut-o in ianuarie 2011. La fel si factura de chirie.
Da, se poate inregistra, chiar este obligatoriu sa inregistrati cf OMFP 3055/2009 sectiunea 7 "Principii contabile generale" Atentie insa, si descarcarea de gestiune a marfurilor vandute se face tot in 2010.
" 36. - (1) Elementele prezentate în situațiile financiare anuale se evaluează în
conformitate cu principiile contabile generale prevăzute în prezenta secțiune,
conform contabilității de angajamente. Astfel, efectele tranzacțiilor și ale altor
evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacțiile și evenimentele se produc (și
nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit) și sunt
înregistrate în contabilitate și raportate în situațiile financiare ale perioadelor
aferente.
(2) Veniturile și cheltuielile care rezultă direct și concomitent din aceeași
tranzacție sunt recunoscute simultan în contabilitate, prin asocierea directă între
cheltuielile și veniturile aferente, cu evidențierea distinctă a acestor venituri și
cheltuieli "

Asa cum scrie mai sus dl george_neagu, cheltuielile de consitutire pot fi amortizate pe maximum 5 ani. Din punct de vedere fiscal nu sunt incluse in categoria amortizarilor dar nu este interzisa amortizarea fiscala a lor. Mai multe detalii despre acest subiect gasiti la [ link extern ] /
Cheltuielile privind echipamentele: aici ar trebui sa ne precizat daca sunt obiecte de inventar sau mijloace fixe. Daca sunt mijloace fixe, toate cheltuielile privind achizita lor se include in valoarea mijlocului fix. Amortizarea mijlocului fix incepe cu luna urmatoare in care a fost dat in functiune. Nu este musai sa incepeti amortizarea echipamentului numai ca l-ati cumparat ci numai dupa ce il dati in functiune. La obiectele de inventar la fel: daca nu le folositi nu le dati in consum si atunci nu intra pe cheltuieli. Dar daca le folositi, atunci trebuie date in consum.
Chiria se inregistreaza poe cheltuieli in luna pt care ati platit. Daca in 2010 ati platit chiria pt anul 2011, atunci aceasta suma se pune pe cheltuiala numai in 2011.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
Cs B, Contabil
Multumesc foarte mult pentru informatii ; acum sunt lamurita.
Are cineva va rog vre-un model de dispozitie interna pentru inregistrarea de cheltuieli in avans?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiect de inventar sau mijloc fix Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna ziua! Firma mea este o firma de constructii neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit. Intr-o luna a achizitionat o betoniera care are ... (vezi toată discuția)
Leasing financiar pfa gina.lucia gina.lucia Buna ziua, Am niste neclaritati referitoare la LEASINGUL FINANCIAR. Presupunem urmatoarele date : Un PFA achizitioneaza un utilaj in leasing financiar. ... (vezi toată discuția)
Societate cu activitate suspendata AMANDINA AMANDINA [b]Caz[/b]: o societate cu activitate suspendata pe 3 ani, suspendarea inregistrata la Registrul Comertului. [b]Intrebari[/b]: pe perioada suspendarii se ... (vezi toată discuția)