avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eroare materiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eroare materiala

Buna seara!
Poti trage pe cineva (pe cel ce redacteaza) la raspundere pt erorile materiale strecurate in hotararile judecatoresti ? In afara de justitiabil, care pierde poate, timp pretios, bani, mai sufera cineva ?
Sunt de acord ca volumul de munca e mare, dar totusi.. astepti atat comunicarea hotararii, ca sa astepti indreptarea erorii si comunicarea ei si apoi epuizarea termenului de atac..
Am fost de 4 ori la judecatorie aiurea.. pentru o eroare. Stai la coada la arhiva, stai la registratura.. in fine, am fost fericita ca s-a indreptat (ma asteptam in prostia mea la ceva scuze, strecurate la sfarsit)
Acum scriam cererea pt a legaliza hotararile ( deci platesc de doua ori, tot din vina lor) si observ de abia acum ca data de pe incheiere prin care s-a dispus indreptarea erorii e gresita la fel si data sentintei. Procesul s-a terminat in 2011, data sentintei e 2011, dar s-a indreptat eroarea in 2010 din sentinta din 2010 #-o
Asta inseamna ca am o alta oroare (deja), sau o pot lasa asa, ca oricum nu observa nimeni si nici pe mine nu ma afecteaza?
ps timbre judiciare iar nu se gasesc la posta
Multumesc pt rabdare si raspuns!
Geeeee(z) Jane! =D>
Pe scurt: Nu.
Mai pe lung: E de principiu ca erorile materiale nu produc efecte juridice iar corectarea lor se poate face chiar din oficiu si nu este supusa nici unei taxe Ca urmare, nu exista prejudiciu (anul de intarziere petrecut pentru a pierde apelul , castigand recursul pentru corectarea erorii materiale nu se pune la socoteala). Asadar, cata vreme NU exista prejudiciu (pentru ca toata lumea face abstractie de el) iar existenta prejudiciului este o conditie esentiala pentru raspunderea civila delictuala urmeaza ca actiunea sa fie respinsa ca nefondata :(
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Credeam ca se contabilizeaza undeva... daca cineva greseste redactarea a 70 de sentinte din 100, macar primeste o mustrare, o atentionare..o ceva.
Mi-am dat seama cat respect au si grija fata de cetateanul ce le bate pe la usi citind azi pe avizier la arhiva civila..
"cererile de eliberarea a actelor.."
"dosarul se anunta la... pentru a fii dus la.."
"pt eliberarea..va sant necesare..."
"toate dosarele solutionate se programeaza la ...in vederea scoaterii..in vederea legalizarii"
Nu e vb ca stai in loc de-o litera sau de exprimare, dar cand anuntul e citit poate de mii de oameni, poti avea mai multa grija

Si cu legalizarea asta.. o data programezi dosarul, apoi il anunti si depui cererea..si abia apoi ridici copia legalizata.
Cred ca imi trebuie mai multa rabdare si sa inteleg ca trebuie sa ma resemnez, ca lucrurile se misca oricum, in legea lor :(

gu_jane2 a scris
Credeam ca se contabilizeaza undeva... daca cineva greseste redactarea a 70 de sentinte din 100, macar primeste o mustrare, o atentionare..o ceva.

Desigur ca exista forme de control si ca cel care are 70 de incheieri de corectare a erorilor materiale intr-o suta de dosare :O va avea probleme. Ideea este ca fiecare om poate sa greseasca si ca astfel de greseli nu pot decat in mod exceptional sa-i atraga raspunderea. Un exemplu ar fi atunci cand dupa ce s-a savarsit eroarea materiala sau omisiunea din hotarare si se cere indreptarea erorii, aceasta cerere sa fie respinsa si sa se produca astfel un prejudiciu prin intarziere (pentru ca solutionarea cailor de atac dureaza).
si eu m-am lovit de acest sesizat de dvs si am ajuns la concluzia ca ei nu raspund cu nimic pt erorile materiale din hotarari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de indreptare eroare materiala maria pop maria pop Buna seara ! Am urmatoarea speta cu care ma confrunt: am contestat in instanta un PVC cu numarul J00074 sanctionat cu AMENDA, Ca proba la dosar am depus si un ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera hotararea de divort de la tribunalul din cornetu-ilfov? safta ioana safta ioana In anul 2009 luna mai ,am terminat divortul cu fostul sot ,o luna mai tarziu am primit acasa hotararea de divort definitiva si irevocabila.In aceea hotarare ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva care are greseli feeelx111 feeelx111 am o sentinta definitiva si irevocabila in care numele este scris gresit. care este modalitatea de-a corecta greseala respectiva? trebuie inceput un nou proces ... (vezi toată discuția)