as dorii sa stiu si eu va rog in cazul in care exista un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea iar cel urmarit nu este de gasit momentan .. in viitor in cazul in care se preda sau este prins ii se v-a adauga ceva pe langa anii care ii are de executat deja ?
si inca o intrebare va rog .. are de executat 4 ani din cate am inteels in cazul in care timp de 7 sau 9 ani ... ceva de genu nu este gasit fapta se prescrie ?
Nu i se va adauga ceva, doar daca intre timp a mai comis si alta infractiune, cursul prescriptiei se intrerupe.
In privinta prescriptiei executarii pedepsei, in speta, , aceasta intervine dupa 9 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, insa este posibil ca termenul de prescriptie sa fi fost intrerupt ( in caz de intrerupere termenul de dinaintea intreruperii nu se mai ia in calcul, ci incepe o noua prescriptie) , daca au fost efectuate demersuri in vederea prinderii condamnatului ( de exemplu a fost emis un mandat de arestare european) .In privinta prescriptiei raspunderii penale a celui invinuit de savarsirea unei infractiuni, legea spune ca , ori cate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie s-a implinit o data si jumatate, se stinge dreptul statului de a-l mai trage la raspundere pe faptuitor.
deci pe scurt daca sta 8 ani si nu e prins cand "vine acasa" numai pateste nimik ?
ce inseamna prescriptie speciala ? in cazul lui prejudiciul a fost recuperat ... victima nu se considera parte civila .. esential instanta de fond i-a dat cu suspendare .. da` cum procuratura a facut recurs .. **** ( k nu sa nu zic altfel) de judecator de la curtea de apel i-a dat cu executare decizia fiind definitiva pt. k a beneficiat de noua lege cu recunoasterea pesepsei
este posibil k odata si odata chiar daca s-a prescris tot sa-l aresteze si sa execute ? ce sanse sunt sa se prescrie ?
Pe scurt, dupa 9 ani de fapt, calcul de dinainte a fost unul eronat.Deci la cei 4 ani de condamnare se mai adauga 5 ani si impreuna compun termenul de prescriptie.
V-am spus in ce conditii ar putea pati ,,ceva".Daca termenul a fost intrerupt, iar condamnatul nu stie, calcul nu mai este acelasi.Cel mai sigur este sa stea vreo 13 -15 ani acolo unde este, fiindca atunci nu mai este sigur niciun pericol.Desigur ca e greu, dar...depinde ce prefera
Edit: : Am vazut ca ati editat si ati pus noi probleme.
Prescriptia speciala reprezinta termenul acela despre care v-am spus, adica o data si jumatate implinindu-se termenul, de prescriptie, chiar daca s-a intrerupt de mai multe ori, infrsactorul nu mai poate fi tras la raspundere penala.De fapt prescriptia speciala nu este incidenta si in cazul condamnatilor ci, acelora care au comis infractiuni dar nu au fost inca judecati.
Daca asa considerati, atunci e de bine.New life, desigur, fiindca daca mai comite si alte fapte, nu se mai prescrie .... practic prescriptia este tocmai in ideea ca , in acest timp condamnatul s-a reeducat , nu a mai comis alte infractiuni, si ca atare , executarea pedepsei nu s-ar mai justifica.
Prescriptia
pilica
buna tuturor, am primit o condamnare de 3 ani cu executare, ramasa definitiva in 2006 , avand in vedere ca la savarsirea faptei eram minor pot beneficia de ... (vezi toată discuția)