Buna ziua,
incerc sa ma lamuresc cu urmatoarea problema:
Intr-o familie in care nu au existat copii decat din casnicii anterioare(fiecare sot are cate un copil dinalte casnicii sau relatii), iar acum cand a decedat unul din soti(sotul) cum se impart bunurile (apartament + masina) ?
Mentionez faptul ca defunctul a contractat casa anterior casatoriei cu 3 ani iar ratele au fost finalizate in timpul casatoriei alti 12 ani. Casatoria a durat 27ani.
Mai mentionez faptul ca masina este luata in rate si inca nu este achitata integral.
Multumesc pentru raspuns:
se pare ca cel mai bine e in fata notarului si colo se vor lamuri lucrurile, sper pt. cunostinta mea sa nu fie cumva defavorizata deoarece ''cineva" binevoitaor a cam speriat-o cum ca ar putea fi data afara din casa si tot asa......
O sa iti raspund la un mod mai general, pt a-ti face o idee despre reglementarea legala.
Art. 669 alin. 1 Cod civil, prevede ca prin descendenti vom intelege: "Copiii sau descendentii lor succed tatalui, mamei, mosilor, moaselor ( bunicilor, bunicelor) si oricarui alt ascendent, fara deosebire de sex si chiar de ar fi nascuti din deosebite casatorii". Termenii de mosii si moase sunt sinonimi, in intelesul legii, cu bunici. Clasa descendentilor o formeaza deci, copiii defunctului si urmasii lor.
In categoria descendentilor vor intra si copiii din afara casatoriei (desigur, daca filiatia a fost legal stabilita).
In categoria descendentilor vor intra si copiii adoptati, deoarece, conform art. 75 din Codul familiei, prin efectul adoptiei, adoptatul si descendentii sai dobandesc fara nici o discriminare, aceleasi drepturi cu copiii din casatorie.
Atunci cand descendentii vin singuri la mostenire, ei vor culege intreaga succesiune, in parti egale. Mostenirea se va divide in mod egal, in functie de numarul descendentilor. Si descendentii de grad subsecvent care nu beneficiaza de reprezentare, isi vor imparti mostenirea tot in parti egale. Dimpotriva, daca acesti descendenti vor veni la mostenire prin reprezentare, atunci partajarea se va face pe tulpini, "principiul egalitatii aplicandu-se numai intre ramurile din areeasi tulpina".
Atunci cand descendentii defunctului vor veni la mostenire in concurs cu sotul supravietuitor, acestuia din urma ii va reveni cota de 1/4 din mostenire, iar descendentilor cota de 3/4, pe care o vor imparti in mod egal.
Acum ca te-am lamurit cat de cat, sper, pentru stabilirea intinderii exacte a ceea ce va mosteni copilul sotului decedat, va trebui sa faceti succesiunea.
am urmatoarea situatie. unchiul de 83 ani,nu are copii din nici o casatorie, sotia din casatoria a doua, are copii.moare sotia. nu se face succesiunea. sotul este pacalit de unul din copii acesteia, si accepta sa fie ingrijit de acestia, dar in antecontractul incheiat la avocat este sfatuit sa declare ca a primit 3000 euro pentru toata averea care o are: casa si pamant. accepta tot ce i se spune de avocat si semneaza antecontractul.nu este instiintat de acest "copil" intentionat cand trebuie sa se prezinte la notar pentru incheiierea actului de vanzare-cumparare, este stipulat in antecontract ca neprezentarea in termen la notar, poate solicita instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca.unchiul nu stie de acest siretlic, se prezinta acolo unde i se spune de" copil"semneaza acest "contract de tranzactie" dar in acesta nu mai este stipulat ca in antecontract ,ca este beneficiarul "Abitatiei viagera" pe imobilul instrainat.se trezeste mosul si fara banii care i-a adunat si ia pus la CEC, si acum este sfatuit sa iasa din casa. poate fi vreo cale de atac. toate acestea au fost petrecute in perioada -noiembie 2009- antecontract termen de prezentare la notar pana la 01.02.2010, hotararrea instantei a fost data la 30.06.2010. a avut drept de recurs in 15 zile de la judecata dar nu a actionat, pentruca nu au fost moti8ve, decat atunci cand nu a mai avut mosul bani sa-i mai sponsorizeze. el nestiind ca ei au umblat si la banii de la CEC.trebuie mentionat ca mosul nu a beneficiat nici de consultatie medicala asa cum cred ca ar fi trebuit, tinind cont de anii care- i are.cum trebuia sa procedeze tinind cont ca el nu are copii, sotia lui are doi copii, si nu s-a dezbatut mostenirea. asa cum ar fi trebuit sa se intample. acestia aufost ajutati de avocata sa ocoleasca legea.cu speranta ca voi primi un sfat din partea d-voastra, ce cale mai poate fi urmata, va multumesc.
Multumesc pentru raspuns:
se pare ca cel mai bine e in fata notarului si colo se vor lamuri lucrurile, sper pt. cunostinta mea sa nu fie cumva defavorizata deoarece ''cineva" binevoitaor a cam speriat-o cum ca ar putea fi data afara din casa si tot asa......
Nu va putea fi data afara din casa, insa nici copilul defunctului nu va putea fi inlaturat de la mostenire prin testament, acesta fiind mostenitor rezervatar.
Despre impartirea mostenirii se despre rezerva succesorala, citeste ce am scris aici www.avocatnet.ro/content/for... :)
revin cu subiectul:
am urmatoarea situatie. unchiul de 83 ani,nu are copii din nici o casatorie, sotia din casatoria a doua, are copii.moare sotia. nu se face succesiunea. sotul este pacalit de unul din copii acesteia, si accepta sa fie ingrijit de acestia, dar in antecontractul incheiat la avocat este sfatuit sa declare ca a primit 3000 euro pentru toata averea care o are: casa si pamant. accepta tot ce i se spune de avocat si semneaza antecontractul.nu este instiintat de acest "copil" intentionat cand trebuie sa se prezinte la notar pentru incheiierea actului de vanzare-cumparare, este stipulat in antecontract ca neprezentarea in termen la notar, poate solicita instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca.unchiul nu stie de acest siretlic, se prezinta acolo unde i se spune de" copil"semneaza acest "contract de tranzactie" dar in acesta nu mai este stipulat ca in antecontract ,ca este beneficiarul "Abitatiei viagera" pe imobilul instrainat.se trezeste mosul si fara banii care i-a adunat si ia pus la CEC, si acum este sfatuit sa iasa din casa. poate fi vreo cale de atac. toate acestea au fost petrecute in perioada -noiembie 2009- antecontract termen de prezentare la notar pana la 01.02.2010, hotararrea instantei a fost data la 30.06.2010. a avut drept de recurs in 15 zile de la judecata dar nu a actionat, pentruca nu au fost moti8ve, decat atunci cand nu a mai avut mosul bani sa-i mai sponsorizeze. el nestiind ca ei au umblat si la banii de la CEC.trebuie mentionat ca mosul nu a beneficiat nici de consultatie medicala asa cum cred ca ar fi trebuit, tinind cont de anii care- i are.cum trebuia sa procedeze tinind cont ca el nu are copii, sotia lui are doi copii, si nu s-a dezbatut mostenirea. asa cum ar fi trebuit sa se intample. acestia aufost ajutati de avocata sa ocoleasca legea.cu speranta ca voi primi un sfat din partea d-voastra, ce cale mai poate fi urmata, va multumesc.
Mostenire sau nu ?
neo2
buna ziua .voi incerca sa fiu cat mai succint. in urma cu 2 ani tatal meu a decedat . eu mai am o sora . am inteles ca 3/4 din masa succesorala ii revine mamei ... (vezi toată discuția)