avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere de la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere de la locul de munca

Buna ziua,
am si eu o problema si sper sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Am fost concediat cu motivul ca am adus prejudiciu firmei in urma unui accident rutier cu masina de serviciu. Mi-a comunicat scris cum ca am aduc prejudiciu firmei si mi se va desface contractul de munca. Cand am fost la firma respectiva dupa drepturile salariale care trebuia sa le mai primesc mi s-a spus ca nu o sa mai primesc nimic pentru ca oricum nici banii aceia nu acopera franciza de reintregire la casco. In schimb am primit decizia de desfacere a contractului de munca pe care scrie ca mi s-a desfacut contractul de munca in urma art 55b. M-am documentat si am inteles ca acest articol este pentru incetarea contractului cu acordul partilor. Nu mi se pare normal ceea ce se intampla; ma concediaza, apoi imi da decizia cu incetarea contractului cu acordul partilor si nici drepturile salariale nu le mai primesc.
Va rog mult ajutati-ma cu niste sfaturi.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 26 Mai 2011
Acordul partilor necesita si acordul dumneavoastra.
Contestati in instanta decizia, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Solicitati plata drepturilor salariale restante.
firma poate sa ma dea in judecata pentru a-si recupera pagubele? ma gandesc ca eu ii dau in judecata pentru concediere si ei ma dau in judecata pentru a-si recupera pagubele si ma gandesc ca la final tot eu o sa ies in pierdere, si cu banii si cu toate. Daca as face o sesizare la ITM nu as putea gasi o rezolvare? am uitat sa mentionez ca am lucrat la aceasta firma din iulie 2010 pana acum dar contractul mi-a fost facut numai din decembrie 2010.
Multumesc
Daca va considerati vinovat de producerea pagupei trebuie sa gasiti o modalitate legala de rezolvare astfel incat sa aveti garantia ca in viitor angajatorul nu va da in judecata pentru recuperarea pagubei, ramanand astfel si cu salariul neincasat si bun de plata.
Drepturile salariale pot fi recuperate prin instanta in termen de 3 ani de la nasterea dreptului.
guerilla a scris:

Buna ziua,
am si eu o problema si sper sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Am fost concediat cu motivul ca am adus prejudiciu firmei in urma unui accident rutier cu masina de serviciu. Mi-a comunicat scris cum ca am aduc prejudiciu firmei si mi se va desface contractul de munca. Cand am fost la firma respectiva dupa drepturile salariale care trebuia sa le mai primesc mi s-a spus ca nu o sa mai primesc nimic pentru ca oricum nici banii aceia nu acopera franciza de reintregire la casco. In schimb am primit decizia de desfacere a contractului de munca pe care scrie ca mi s-a desfacut contractul de munca in urma art 55b. M-am documentat si am inteles ca acest articol este pentru incetarea contractului cu acordul partilor. Nu mi se pare normal ceea ce se intampla; ma concediaza, apoi imi da decizia cu incetarea contractului cu acordul partilor si nici drepturile salariale nu le mai primesc.
Va rog mult ajutati-ma cu niste sfaturi.
Multumesc

1. Pentru recuperarea drepturilor salariale restante aveti doua variante care pot fi exercitate concomitent : sesizare la ITM si/sau actiune in instanta impotriva angajatorului.

2. Pentru decizia de incetare a raportului de munca varianta este actiunea in instanta prin care solicitati anularea acesteia , intrucat lipseste cererea dvs prin care solicitati acest lucru (art.55 lit.b C.mun.). Daca exista o astfel de cerere vedeti daca este semnatura dvs , in cazul in care nu este o astfel de cerere puteti depune si plangere penala pentru fals si uz de fals.

Actiunea in instanta privind anularea deciziei de incetare a c.i.m. se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

santajati si ramasi pe drumuri elilia elilia IN DATA DE 2 MAI 2011 NE AFLAM LA SEDIUL FIRMEI IAR –DIRECTORUL DE VANZARI SI CONTABILA , , AU FOLOSIT ACTIUNI DE INTIMIDARE , SANTAJ SI PRESIUNI ... (vezi toată discuția)
Probleme salariale sheba sheba Buna ziua, ma adresez cu urmatoarea problema: Am lucrat ca si casier intr-o firma de retail, nu am avut probleme, si am decis sa plec cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
cum sa-mi recuperez drepturile salariale andrutagrup andrutagrup am lucrat la o firma particulara din luna iulie 2010, iar de la 01 aprilie 2010 am incetat contractul de munca cu acordurile partilor, dar pe luniile ianuarie, ... (vezi toată discuția)