avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, custodia copilului recunoscut de tata in afara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, custodia copilului recunoscut de tata in afara casatoriei

Buna Ziua! am o intrebare. O situatie: copilul in virsta de 1an si 3 luni, cetatean strain, a fost recunoscut de tatal sau biologic, cetatean al Romaniei. In urma recunoasterii, copilului i s-a schimbat certificatul de nastere, respectiv si numele de familie (dupa numele tatalui). Dupa care, parintii s-au casatorit. La un an dupa casatorie, acestia hotarasc sa divorteze. Vreau sa intreb ce drepturi are tatal, cu referire la custodie, in cazul acesta. Risca mama sa piarda custodia copilului, chiar fiind o mama grijulie, iubitoare, cu conditii bune de intretinere a copilului. Ce riscuri si ce sanse sunt? Pot sa se reintoarca in tara de nastere a copilului?
Cel mai recent răspuns: Otilyvio , utilizator 15:02, 26 Mai 2011
Nu exista nici un risc in ce priveste incredintarea minorului mamei, daca exista un acord al celor doi.Cat priveste parasirea teritoriului Romaniei in principiu trebuie sa aveti o procura speciala din partea tatalui.
Va multumesc mult pentru raspuns. Situatia e ceva mai complicata. Tatal vrea sa detina custodia copilului in urma divortului, este dispus sa merga in judecata pentru acesta, deaceea intrebam ce sanse are mama? Referitor la numele de familie al copilului si la rubrica "tata" in certificatul de nastere, mai poate fi modificat ceva? Mentionez ca la nasterea copilului tatal nu a vrut sa recunoasca paternitatea si in certificatul de nastere strain figura un singur parinte(mama). va multumesc anticipat!
Va fi dificil, in instantele romane in majoritatea cazurilor incredintarea minorului se face mamei. Insa va trebui sa indepliniti niste conditii, domiciliu stabil, sa dovediti ca aveti mijloace materiale de intretinere, se va organiza o ancheta sociala.
Cat despre modificarea numelui tatalui atata timp cat nu exista motiv temeinic, refuzul tatalui de a recunoaste copilul sau dovada ca tatal natural al copilului este alta persoana care il recunoaste nu cred ca merita sa incercati.
Va multumesc mult!
Spuneti-mi va rog, cum ar trebui de procedat: Mama, care ar trebui sa faca dovada mijloacelor de intretinere, domiciliul stabil, in cazul unei anchete sociale, unde ar trebui sa faca aceasta dovada? la domiciliul de inainte de divort sau acolo unde intuieste sa locuiasca, adica inafara Romaniei, dupa divort?

Alte discuții în legătură

Divort de un cetatean strain a-alida a-alida Cumnatul e cetatean roman si cumnata este cetateana moldoveanca.Casatoria s-a facut in Romania si au un copil minor-cetatean roman si cetatean moldovean.Ea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Lady_blue Lady_blue Buna ziua, As fi profund recunoscatoare daca mi-ati raspunde la urmatoarele intrebari: Care este procedura de obtinere a pensiei alimentare in cazul in ... (vezi toată discuția)
Acte stare civila cristinna-86 cristinna-86 Sunt divortata si am un minor din prima casatorie cu un moldovean, domiciliul copilului e stabilit cu mine. vreau sa ma recasatoresc cu un cetatean roman. ... (vezi toată discuția)