avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

As fi profund recunoscatoare daca mi-ati raspunde la urmatoarele intrebari:
Care este procedura de obtinere a pensiei alimentare in cazul in care tatal este cetatean strain (scotian), nu este casatorit cu mama copilului si nu are domicilul permanent in Romania ci doar lucreaza in tara. Stabilirea pensiei alimentare se face in functie de venitul tatalui, stiu eu, este un procent anume sau cum se stabileste?
Astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 13:40, 18 Martie 2009
Cuantumul pensiei se face in functie de venitul net realizat si este de pana la 25% pentru un copil. Daca faceti dovada venitului, nu conteaza ca este cetatean strain sau ca n-are domiciliul in Romania.
Il actionati in instanta de la domiciliul dvs. (judecatorie).
O conditie esentiala este ca tatal sa fi recunoscut copilul, altfel va trebui sa faceti mai intai actiune in stabilirea paternitaii si apoi sa cereti obligarea la plata pensiei de intretinere. Important este sa aveti dovada ca tatal obtine venituri in tara.
Multumesc pentru raspuns!
Daca el paraseste tare (este repartizat la un alt loc de munca) cum trebuie procedat? Procesul de stabilire a paternitatii cum se va desfasura?
In alta ordine de idei : daca este dispus sa de-a numele lui copilului asta inseamna automat ca il recunoaste sau trebuiesc facute anumite demersuri ( declaratii la notar,etc)
Cu stima....
Daca el paraseste tara, o sa fie citat pentru acest proces. O sa fie insa foarte greu pentru ca procedura de citare cu strainatatea este una foarte greoaie, in plus va trebui sa i se aca un test ADN, fiind deci necesara prezenta lui in tara.
Pentru a recunoaste copilul trebuie sa se prezinte la Registrul de stare civila si sa dea o declaratie de recunoastere a copilului, astfel el va fi trecut in certificatul de nastere al copilului ca fiind tatal acestuia.
Situatia este un pic si mai complicata, mama a nascut in alta tara (Ungaria), numele tatalui nu a fost trecut pe certificatul de nastere al copilului, copilul avand acum numele mamei, revenind in tara ea doreste sa inregistreze copilul in Romania si sa-l treaca si pe tata pe certificatul de nastere. Deci procedura e aceeasi, tatal merge la Registrul de Stare civila si recunoaste copilul?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil wowgurl wowgurl in urma unei relatii de concubinaj partenera mea a dat nastere unui copil care in acest moment are 1 an si 4 luni. Copilul s-a nascut in Canada, in ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii gina36 gina36 Buna ziua .as dori sa-mi spuneti va rog cum s-ar putea face recunoasterea copilului meu de tata el fiind cetatean grec si eu ca mama cetatean roman.copilul s-a ... (vezi toată discuția)
Inregistrare si calatorie cu minor parinti necasatoriti Raluca_isa Raluca_isa Buna seara, Eu si partenerul meu (cetatean strain, non-UE) locuim in UK, nu suntem casatoriti si tocmai am avut primul copil. Ne-am pus de acord sa trecem ... (vezi toată discuția)